Acceptance Quality Limit (AQL): Wat is dat?

Het kost enorm veel tijd om het volledige aantal bestelde producten één voor één te controleren. Daarom is er een internationale standaard ontwikkeld, de ISO 2859-1, voor het kiezen van monsters, ook wel samples genoemd. Deze standaard is ontwikkeld om een statistisch representatief aantal samples te kiezen. Ook wordt hiermee de grens tussen acceptabel en afwijzen bepaald. De tabellen die hiervoor gebruikt worden heten de Acceptance Quality Limit / Level (AQL) tabellen.

Defecten

De limiet wordt in de ISO 2859 standaard omschreven als ‘het laagste niveau van kwaliteit dat nog acceptabel is. In de praktijk wordt over het algemeen een onderscheid gemaakt tussen drie types defecten.

  • Kleine (minor) defecten: fouten die de meeste gebruikers niet zullen opmerken of niet erg zullen vinden.
  • Grote (Major) defecten: fouten die een gebruiker niet zal tolereren.
  • Kritieke (Critical) defecten: totaal onacceptabele fouten die letsel kunnen veroorzaken of wetten overtreden.

Aan de hand van het aantal gevonden defecten adviseert het inspectiebedrijf of u de bestelling kunt accepteren of moet afwijzen.

Een inspecteur moet een aantal samples kiezen dat representatief is voor de gehele order of de partij die al klaar is en dus voor het aantal defecten. De AQL tabellen zijn hiervoor een statistisch hulpmiddel.

Wilt u (gratis) de Quality Control ISO 2859 AQL Calculator ontvangen? Neem contact met ons op.

schermafbeelding-2016-09-12-om-12-21-21

schermafbeelding-2016-09-12-om-12-21-31