First Article Inspection

First Article Inspection (FAI)

Een First Article Inspection (FAI) maakt duidelijk of het productieproces van een bepaalde levering producten voldoet aan de door jou gewenste specificaties. Als importeur is de controle van het eerste artikel belangrijk voor de beoordeling van de productkwaliteit. Zo kun je indien nodig wijzigingen aanbrengen in het productieproces.

Wat is een First Article Inspection?

Een First Article Inspection is de controle van het eerste artikel. Deze wordt verricht voordat de productie begint, of tijdens de eerste productierun. Op dat moment is maximaal 10% van de totale order geproduceerd.

Bij deze controle kiest onze kwaliteitsinspecteur een aantal willekeurige samples uit en toetst deze aan de kwaliteitsnormen die jij als importeur hebt gesteld. Hierbij controleert hij onder meer het gewicht en kleurgebruik, de afmetingen en afwerking van het product.

Constateert de inspecteur gebreken of andere problemen? Dan ben je nog op tijd om wijzigingen door te voeren. Na elke wijziging in het oorspronkelijke ontwerp van een product of verandering in het productieproces, is dus weer een nieuwe FAI nodig.

Het doel van een FAI

Het doel van een First Article Inspection is controleren of leveranciers aan de gewenste kwaliteitsnormen kunnen voldoen, voordat de productielijn op volle toeren gaat draaien. 

Op die manier kunnen zij rekening blijven houden met jouw eisen en waar nodig – en tijdig – wijzigingen doorvoeren in het productieproces. Dit biedt jou als importeur meer zekerheid over de kwaliteit van elke bestelling. 

Wanneer een eerste artikelinspectie uitvoeren?

Een First Article Inspection is onmisbaar bij de productie van nieuwe producten. Aan de start van een nieuw productieproces controleert onze kwaliteitsinspecteur of de fabrikant in staat is om voortdurend kwalitatieve producten te leveren. 

Andere factoren die tijdens de inspectie een belangrijke rol spelen zijn:

  • Wijziging van origineel productdesign
  • Verandering van materiaal en grondstof
  • Wijziging van contracten met leveranciers
  • Veranderende internationale wet- en regelgeving
  • Wijziging van fabriekspersoneel en -locatie

Voordelen van een FAI

Een eerste artikelinspectie biedt zowel voordelen voor importeurs als voor leveranciers. Als importeur krijg je de zekerheid dat het juiste product wordt geproduceerd, en de leverancier krijgt de kans om mogelijke problemen tijdig te ontdekken én op te lossen. Zo wordt vertraging bij het transport beperkt. 

Een First Article Inspection verkleint het risico op onjuiste en/of gebrekkige producten dus aanzienlijk. Dit bespaart jou kopzorgen bij het zakendoen met buitenlandse leveranciers. 

Ontdek onze andere specialisaties

Quality Control voert naast FAI’s ook andere inspecties uit in landen als China, Vietnam, India, Pakistan en Turkije. Lees hier meer over onze verschillende specialisaties: