Bouwmaterialen importeren uit China, Vietnam en India

Bouwmaterialen importeren uit China, Vietnam en India

Steeds meer bedrijven en groothandels besluiten tegenwoordig om hun bouwmaterialen te importeren uit China, Vietnam en India. Als grootste producent op het gebied van bouwproducten speelt met name China een belangrijke rol bij het inkoopproces van Westerse importeurs.

China exporteert namelijk allerlei soorten en maten bouwmaterialen tegen de meest aantrekkelijke tarieven ter wereld. Veel importeurs die bijvoorbeeld aannemers of andere groothandels toeleveren, die kunnen via deze weg dus ook prima zakendoen in China.

Zo maken zij bijvoorbeeld een aantrekkelijke deal met hun Chinese zakenpartners, waardoor hun orders tegen een lage prijs naar Europa worden verscheept. Deze interessante manier van inkopen brengt doorgaans ook een aantal noemenswaardige risico’s met zich mee. In dit artikel vind je daarom meer uitleg over het doorlopen van het Chinese inkoopproces met betrekking tot de import van bouwproducten.

Waarom bouwmaterialen uit China importeren?

Het importeren van bouwmaterialen uit landen zoals China, Vietnam en India wordt steeds aantrekkelijker gemaakt. Als een van de grootste landen ter wereld heeft China voor vrijwel elk productieproces wel een breed scala aan goedkope fabrieksarbeiders klaar staan.

Dit zorgt ervoor dat verschillende productencategorieën waaronder bouwmaterialen tegen zeer aantrekkelijke prijzen geïmporteerd kunnen worden. Afhankelijk van je persoonlijke doelstellingen zorgt dit vaak voor interessante en vooral lucratieve voordelen.

Bovendien bieden de Chinese groothandelsmarkten voor bouwmaterialen een lucratieve prijs-kwaliteitverhouding. Hierbij is het overigens wel van belang dat er rekening wordt houden met de beschikbaarheid van het gewenste materiaal. Sommige bouwproducten zijn bijvoorbeeld alleen in een standaardversie beschikbaar, terwijl andere producten binnen dezelfde categorie wel gewoon aangepast kunnen worden.

Hoe vind je de beste leveranciers van bouwmaterialen?

Sommige Chinese steden en regio’s staan bekend om een bepaalde productcategorie. Daarom is het doorgaans van belang om uit te zoeken in welke Chinese stad of regio de beste leveranciers van bouwmaterialen zijn gevestigd.

Stel dat je genoeg tijd en financiële middelen beschikbaar hebt, dan is het allicht de moeite waard om hiervoor zelf naar China af te reizen. Voor bedrijven en zelfstandig ondernemers die de zoektocht naar geschikte leveranciers willen uitbesteden, biedt Quality Control China de mogelijkheid om bijvoorbeeld een zogeheten Factory Audit bij de fabrikant uit te voeren.

Zo’n kwaliteitsinspectie controleert onder anderen de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de fabriek, zodat je binnen no-time weet of deze fabrikant ook daadwerkelijk de geschikte bouwmaterialen kan leveren.

Welke bouwmaterialen uit China importeren?

Bij het importeren van bouwmaterialen uit China, Vietnam en India zijn er genoeg productcategorieën waaruit importeurs kunnen kiezen. Sommige bouwprojecten zijn namelijk een stuk complexer dan anderen, waardoor dus ook specifieke materialen nodig zijn.

Veel Westerse importeurs kopen steeds vaker in bij Chinese leveranciers. Denk hierbij aan bouwmateriaal producten zoals:

 • Deuren, ramen en gipsplaten.
 • Wandpanelen, tapijten en Pvc-tegels.
 • Houten vloeren, plinten en wanddecoratie.
 • Kozijnen, ramen, binnen- en buitendeuren.
 • Scheidingswanden, trapleuningen en balustrades.
 • Bevestigingsmiddelen / IJzerwaren
 • Gereedschappen
 • Hout en plaatmateiraal
 • Electra

Problemen met Chinese bouwmaterialen

Westerse groothandelaren die bouwmaterialen uit China importeren blijken regelmatig problemen te hebben met de kwaliteit van hun bestelling. Sommige leveranciers houden zich simpelweg niet aan de vooraf gestelde kwaliteitseisen, waardoor het product bijvoorbeeld schadelijke stoffen kan bevatten.

De strenge invoerregels die tegenwoordig gelden binnen de EU betreft het importeren van bouwmaterialen buiten Europa, zorgen ervoor dat sommige bouwproducten uit China niet langer geïmporteerd mogen worden. Het is daarom van belang om alle specifieke productkenmerken vooraf bij de fabrikant bekend te maken. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke productkenmerken en specificaties waaronder:

 • Gewicht
 • Kleur
 • Afmetingen
 • Materiaal
 • Verpakking
 • Waterdichtheid
 • Brandveiligheid

Stel dat er later problemen met de kwaliteit van het bouwmateriaal ontstaan, waardoor bijvoorbeeld de gezondheid van eindgebruikers in gevaar komt, dan kan het onzorgvuldig handelen in bovenstaande situatie voor onnodige problemen zorgen.

Waarom is het uitvoeren van kwaliteitscontrole zo belangrijk?

Er bestaan allerlei redenen waarom de meeste Westerse importeurs bij Chinese fabrikanten van bouwmaterialen om de zoveel tijd kwaliteitscontroles uitvoeren. Er zijn namelijk een flink aantal gevallen bekend waarbij producten niet overeenkwamen met de productkenmerken zoals deze vooraf bij de fabrikant bekend zijn gemaakt.

Dit geldt ook voor soortgelijke situaties waarbij producten arriveren en vervolgens niet aan de gestelde kwaliteitseisen blijken te voldoen. Deze problemen kun je gegarandeerd voorkomen door middel van kwaliteitscontroles. Ondanks dat je bijvoorbeeld de juiste bouwmaterialen hebt gevonden en daarbij duidelijk afspraken met de fabrikant hebt gemaakt, dan nog is het van belang om het productieproces te blijven monitoren.

Je wilt namelijk voorkomen dat leveranciers na de eerste succesvolle levering gaan proberen hun productiekosten te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van goedkopere grondstoffen, of het inzetten van goedkopere arbeidskrachten. Op termijn gaat dit ongetwijfeld voor problemen zorgen, waardoor het uitvoeren van kwaliteitscontroles uitkomst kan bieden.

Denk bijvoorbeeld aan inspectie zoals een First Article Inspection waarbij een controle wordt uitgevoerd net voordat de productielijn begint te draaien. Dit zorgt voor een efficiënte start, meer zekerheid en sluit eventuele miscommunicatie ook direct uit. Daarnaast zorgt een Pre-Shipment Inspection voor een laatste eindcontrole, voordat het bouwmateriaal in de zeecontainer wordt geladen.

Vrachtverzekering afsluiten?

Westerse importeurs die bouwmaterialen uit China, Vietnam en India importeren, die kiezen er steeds vaker voor om een vrachtverzekering af te sluiten. Stel je ziet bij aankomst dat de helft van je bouwmaterialen is beschadigd? Dan kun je deze bouwmaterialen nog altijd retour sturen, of een terugbetaling aanvragen bij de fabrikant.

Wil je de garantie dat de volgende bestelling bouwproducten schadevrij Europa binnenvaren? Informeer dan vooral even naar de verschillende service en diensten van Quality Control China. Zo ben je verzekerd van de beste kennis op locatie in landen zoals China, Vietnam en India, en heb je daarbij een vast aanspreekpunt in Nederland.

Uiteindelijk zorgt het uitvoeren van deze controles voor een kwalitatieve samenwerking tussen Westerse importeurs en hun leveranciers in China. Via deze weg kun je dus in principe moeiteloos beginnen met het opbouwen van een langdurige relatie met Chinese zakenpartners.

Meer weten?

Heb je een vraag of wil je gewoon meer weten over het importeren van bouwmaterialen uit China, Vietnam en India? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Quality Control China verzorgt namelijk verschillende kwaliteitscontroles bij de meest uiteenlopende fabrikanten in China, Vietnam en India.

Hierbij sturen wij bijvoorbeeld professionele kwaliteitsingenieurs bij de fabrikant op bezoek om de gewenste controles uit te voeren. Zo ben je verzekerd van een succesvolle samenwerking, zonder dat hierbij continu risico’s op de loer liggen.