Het nut van kwaliteitscontrole

U vraagt zich misschien af: ‘Waarom heb ik kwaliteitscontrole / kwaliteit inspectie nodig?’ Het antwoord heeft te maken met de risico’s die importeurs lopen. Deze risico’s ontstaan door de vele overdrachtsmomenten. Dit zijn de momenten waarop de producten en onderdelen van tussenpersoon naar tussenpersoon gaan voordat het eindproduct aan de klant geleverd wordt. Het werkt zoals het spelletje dat u vroeger speelde waarbij een zinnetje door gefluisterd werd om tot iets totaal anders te eindigen. Als die overdrachtsmomenten zich opstapelen, wilt u zeker weten dat de leverancier uw wensen begrepen heeft. En hoe sluitend zijn uw overeenkomsten? Ontvangt u wat u besteld hebt? En zal uw klant het beloofde eindproduct ontvangen? Er zijn veel mogelijke scenario’s waarin alles mis kan gaan.

Problemen die kunnen worden ervaren

Onze ervaring is bijvoorbeeld dat fabrieken concessies doen aan het einde van de productie of bij een tweede bestelling. Reden is dat fabrieken proberen geld te besparen door goedkopere materialen te gebruiken, door minder aandacht aan kwaliteit te schenken, door goedkoper (minder gekwalificeerd) personeel in te zetten en door de productie te overhaasten.

Het gemiddelde personeelsverloop in ligt hoog. Als er steeds nieuwe werknemers aan uw producten werken, zullen er bij elke bestelling nieuwe problemen ontstaan. Er is namelijk geen sprake van een leercurve, waarin het productieproces steeds efficiënter verloopt omdat de fabriek leert van de fouten. In tegendeel, bij iedere nieuwe bestelling zien de nieuwe werknemers uw product voor de eerste keer. Dat is waarom kwaliteitscontrole een must is.

Een ander probleem is de kosten die verbonden zijn aan het proces van importeren. Het is een kostbare activiteit om goederen naar Europa te verschepen. Het is in praktijk vaak geen optie om defecte producten terug te sturen naar China, India of Vietnam. Maar, u weet uw weg en de zaken gaan goed. In de loop der jaren hebt u leveranciers gevonden waar u tevreden mee bent. Zo nu en dan reist u zelf af naar verschillende landen om uw rondes te doen. De aanname dat uw producten de volgende keer goed zullen zijn omdat ze dat nu zijn, is snel gemaakt. En het werd toch wel erg duur om zelf de kwaliteit te controleren. U hebt ook andere verplichtingen, het reizen is uitputtend, de dagen in de fabriek zijn lang en de kosten om er te komen zijn hoog. U wilt ook graag uw reis van te voren plannen, maar door omstandigheden is er vertraging in uw productie opgetreden. Dus op een gegeven moment stopt u met kwaliteitscontrole.

Tenzij u de tijd en expertise heeft om uw fabriek te controleren en de goederen voor verzending te inspecteren, is het wijs om de kwaliteitscontrole uit te besteden. Professionele en onafhankelijke inspecteurs van ervaren kwaliteitscontrolebedrijven bieden de oplossing.