Het werk van een inspecteur

Een inspecteur is een goed opgeleide kwaliteitsingenieur en is gespecialiseerd in een bepaalde productcategorie. Een kwaliteitsingenieur, of inspecteur, is gespecialiseerd in het interpreteren van de specificaties en het uitvoeren van testen. Hij is opgeleid om op details te letten. Daardoor wordt er bijna nooit iets over het hoofd gezien. Binnen zijn productcategorie is de een inspecteur echter geen specialist in de zin dat hij kennis heeft van één bepaald product. Een inspecteur is bijvoorbeeld gespecialiseerd in textiel, maar niet specifiek in onderbroeken. Hij heeft echter de training en ervaring om met de specificaties van de klant de inspectie professioneel uit te voeren.

Werkzaamheden

Als hij aankomt in een fabriek begint hij met het verzamelen van informatie over de leverancier. Vervolgens kiest hij willekeurig de samples uit de producten in de opslag. Eerst worden de dozen waaruit de samples genomen worden willekeurig geselecteerd. Daarna kiest de inspecteur het aantal samples dat de AQL tabellen aangeeft. Als u een ander inspectieniveau (strenger of minder streng) wilt toepassen is dat natuurlijk geen probleem.

Tijdens een doorsnee inspectie van deze samples worden de volgende zaken altijd gecontroleerd:

  • De Acceptance Quality Limit (AQL)
  • De hoeveelheden
  • De productspecificaties
  • De labels en markeringen
  • De verpakking

Afhankelijk van het product zal de inspecteur checkpunten afgaan en enkele tests uitvoeren (veiligheid, functionaliteit, etc.). De checkpunten kunnen door omstandigheden afwijken van de spec sheet waar uw productie in eerste instantie mee begonnen is. De inspecteur zal uw producten controleren aan de hand van de verschillende defecten die u gespecificeerd hebt.

Om de inspectie goed uit te kunnen voeren neemt de inspecteur een aantal gereedschappen mee. Denk hierbij aan een camera, meetinstrumenten, een Pantone (PMS) kleurenboek, een scanner voor streepjescodes en speciaal tape. Omdat de fabrieken doorgaans niet bij de inspecteur om de hoek is, kan hij niet zomaar alle gereedschappen meenemen. Inspecteurs dragen wel altijd de benodigde spullen met zich mee om de inspectie correct uit te kunnen voeren.

Na de inspectie verzamelt de inspecteur alle uitkomsten. Deze verwerkt hij in het protocol van het kwaliteitscontrolebedrijf. Hiervan zult u het inspectierapport ontvangen per e-mail. De inspecteur kan dan weer aan de slag met een volgende inspectie!