Instructies om zeecontainers correct te laden

Als Westerse importeur wil je verzekerd zijn dat goederen schadevrij op hun bestemming arriveren. Daarom vind je hieronder een aantal praktische instructies om zeecontainers correct te laden.

Daarnaast is het verstandig om eventuele douanecontroles in te calculeren. Doorgaans zal de douane een container eerder controleren, wanneer deze bijvoorbeeld een onjuiste en/of onprofessionele lading op de röntgenfoto laat zien. 

Voor controleurs is dit meestal een duidelijk voorteken dat zich ongebruikelijke voorwerpen, of verborgen ruimtes in de container bevinden. Deze indicatie veroorzaakt in de meeste gevallen een uitgebreide controle van de zeecontainer, wat vervolgens weer allerlei extra kosten en vertragingen met zich meebrengt.

De meeste belangrijke factoren die bij het laden van een zeecontainer een rol spelen zijn: 

1. Verdeling van gewicht 

2. Gebruik van ruimte

3. Compatibiliteit & beschikbaarheid

4. Wet- en regelgevingen

Verdeling van gewicht

Een evenredige verdeling van producten zorgt ervoor dat de zeecontainer tijdens transport in balans blijft. De lading wordt hierbij gelijkmatig over het hele oppervlak van de bodem verdeeld. 

Daarnaast mogen zware producten nooit boven lichtgewicht producten komen te liggen. Anders lopen de lichtgewicht producten de kans geplet te worden. Producten met een hoge dichtheid mogen bijvoorbeeld ook nooit naast producten met een lage dichtheid worden geladen, 

Ook dit brengt namelijk het risico van verplettering of beschadiging van producten met zich mee. Als het totale laadgewicht op een bepaalde plek toch te zwaar is geworden, dan wordt dit met stuwmateriaal (zoals beddengoed) gecompenseerd. Hierbij mag de maximale laadcapaciteit van de zeecontainer niet overschreden worden.

Gebruik van ruimte

Bij het correct laden van een zeecontainer wordt de beschikbare ruimte van de container zo efficiënt mogelijk gebruikt. Dit betekent dat goederen van muur tot muur worden ingeladen en eventuele lege ruimtes kunnen met stuwmateriaal worden opgevuld. 

Laat de deuren van de container overigens wel helemaal vrij, zodat er geen druk van binnenuit kan ontstaan. Verder kunnen spanbanden worden gebruikt om de lading helemaal vast te zetten. Zo blijven producten op de juiste plek liggen en zullen deze minder snel beschadigd raken. 

Let wel goed op dat de lading over de volledige oppervlakte van de bodem gelijkmatig wordt geladen en voorkom dat deze bijvoorbeeld vanuit achterin omhoog wordt opgestapeld.

Compatibiliteit & beschikbaarheid

Het is van belang dat zowel de compatibiliteit als de beschikbaarheid van een zeecontainer ruim op tijd wordt gecontroleerd. Maak daarom altijd een duidelijke planning, ruim voordat de producten uit de fabriek rollen en in de zeecontainer kunnen worden geladen. Zo voorkom je dat alle compatibele zeecontainers verhuurd, of niet beschikbaar zijn. 

Het veilig transporteren van goederen staat in verhouding met de compatibiliteit van de zeecontainer. De compatibiliteit van een container is vooral bij grote, zware en gevaarlijke ladingen van belang om vooraf zorgvuldig te controleren.

Denk bijvoorbeeld aan; volume, gewicht, grootte en dichtheid van producten. Deze kenmerken bepalen grotendeels de compatibiliteit van een zeecontainer.  Dit geldt ook voor andere producteigenschappen zoals; vast, vloeibaar, kleur en zelfs de geur van een lading kan een rol spelen bij het laden van een zeecontainer.

Wet- en regelgevingen

Tegenwoordig gelden er zowel binnen als buiten de EU strenge wet- en regelgevingen voor het importeren van producten. Vooral bij het laden van zeecontainers met gevaarlijke ladingen kan het verstandig zijn om de hulp van een externe partij zoals Quality Control in te schakelen. 

Aan de hand van een Container Loading Check zullen hoogopgeleide inspecteurs toezicht houden toezicht op producten, terwijl deze in de zeecontainer worden geladen. Hierbij wordt er zorgvuldig gecontroleerd of producten voorzichtig en naar behoren worden ingeladen. 

Ook de compatibiliteit van de container zelf wordt uitvoerig door inspecteurs gecontroleerd. Indien alles goedgekeurd is, zal de inspecteur de zeecontainer persoonlijk verzegelen. Heb je vragen over het correct laden van zeecontainers? Neem dan gerust contact met ons op!