Krantenartikel over inkoopbegeleiding en kwaliteitscontrole

Krantenartikel over inkoopbegeleiding en kwaliteitscontrole

Veilig producten importeren uit China is voor bedrijven ingewikkelder en risicovoller dan het lijkt. Daar springt Ties Coolen handig op in met zijn bedrijf Coolen China & Quality Control. ,,Dat is een leuk spel om te spelen.”

Levie Vriend, Schaijk

Zie hier het gehele artikel in het Brabants Dagblad.

‘Als je iets bestelt zonder gezien te hebben hoe het in fabrieken wordt gemaakt, weet je niet wat de kwaliteit van de producten is”, zegt Ties Coolen (41) over de ‘gevaren’ van zaken doen met Chinese bedrijven zonder al te veel studie vooraf. ,,Je hebt ook de kans dat bedrijven waarbij jij iets bestelt, de bestelling uitbesteden. Dat gaat ten koste van het product en je weet dan niet met wie je zaken doet.”

Leuk spel om te spelen

De Schaijkenaar, met kantoor in Den Bosch en 35 collega’s ter plekke (projectmanagers en kwaliteitsinspecteurs), heeft een grote diversiteit aan afnemers: van starters die slechts ‘een pallet’ aan producten willen importeren tot grote bedrijven die hele containers aan spullen naar hier brengen. ,,We leveren maatwerk, en dat maakt het zo leuk. Het is gevarieerd. Samen kijken we naar hoe we de kwaliteit, levertijd en prijs zo goed mogelijk kunnen organiseren. Dat is een leuk spel om te spelen.”

Coolen denkt dat zijn bedrijf – dat zit in het begeleiden van inkoop en kwaliteitscontrole op locatie – een meerwaarde kan bieden doordat het kennis van het land en de Chinese cultuur heeft. De manier van werken in China ten opzichte van die in Nederland, is op veel vlakken volgens hem hetzelfde. Hij ziet dat de ondernemers met evenveel passie en liefde voor hun zaak werken als hier. Maar er zijn ook verschillen.

Traditionele hiërarchie

,,Nederlanders zijn directer, dat zijn ze daar niet gewend. Als ik aan een Chinese collega daar vraag hoe het met iemand gaat, gewoon uit interesse, wordt dat niet altijd begrepen. Ze denken dan snel aan een dubbele en mogelijk negatieve boodschap. Ook werken ze volgens een traditionele hiërarchie in de meeste fabrieken. Dus weet bij wie je moet zijn voor welke vraag, wens of verzoek.”

Al bijna twintig jaar komt Coolen in het land, al dateert zijn laatste bezoek alweer van eind 2019, vlak voor het uitbreken van de corona-pandemie. ,,Er werd toen nog gesproken over het ‘Wuhan-virus’, wat uiteindelijk corona werd.” Dat de Schaijkenaar er daarna zo lang niet meer kwam, had verschillende oorzaken. Toen het virus ook in Nederland zijn intrede deed, kwamen er strenge reisbeperkingen van en naar China, met strenge quarantaineregels met soms wel vijf weken verplicht in een hotel zitten. Die zijn tot op heden nog van toepassing, net als lokale lockdowns van hele steden na twee positieve coronabesmettingen.

Gouden team ter plaatse

Dat maakt dat Coolen noodgedwongen vanuit Nederland zijn bedrijf runt en personeel dat in China woont op afstand aanstuurt. ,,Dat is vreemd. China is het land waar ik ben begonnen, heb gewoond en mijn bedrijf opbouwde. Dat ik daar nu niet kom, is gek. Gelukkig heb ik een gouden team dat het werk meer dan uitstekend doet, maar ik mis het om zelf mijn mensen te zien. Ik mis het om te reizen, mensen de hand te schudden en zelfs de geur.”

Coolen China is een kleine twintig jaar geleden door Coolen opgericht. Vooral mkb-bedrijven maken gebruik van zijn diensten, maar ook multinationals uit Westerse landen. Zijn werknemers bezoeken in opdracht van hun klanten (potentiële) fabrieken en doen hier de screening, onderhandelingen, productinspectie en/of het onderhouden van relaties met de Chinese producent.

Om wat voor producten het gaat? Van meubels en hijsbanden tot elektronica en staalproducten. ,,Zo kijken ze of er veilig wordt gewerkt en of de bestelde producten van goede kwaliteit zijn. We hebben daarvoor checklists ontwikkeld, die onze kwaliteitsingenieurs tijdens dagbezoeken afgaan.”

Speciaal plekje voor China

Coolen is naast China ook actief in Europese landen, maar ook in Turkije, India, Vietnam, Bangladesh en Pakistan. Maar China heeft een speciaal plekje in zijn hart. Hij is dol op de cultuur van het land. Wel merkt hij dat niet iedereen in zijn omgeving even enthousiast wordt van het Oosterse land. Hij vindt dat er een gekleurd beeld van bestaat. ,,Hét leven is er niet voor iedereen weggelegd, maar China ligt wel onder een vergrootglas. De verhalen die je in de media ziet, gaan vaak over onderdrukte minderheden en geopolitieke zaken. Vaak wordt er alleen gefocust op het negatieve”, ziet hij.

,,Terwijl er ook een hoop mooie en interessante dingen gebeuren. Op het gebied van innovatie is het land een voorloper. Daar lees je hier weinig over. Er zijn dingen die beter kunnen in China, maar er gebeurt ook een hoop moois en alles heeft zijn tijd nodig. Ik ben zeker pro-China, maar het is ook gewoon een land dat meer is dan onderdrukking.”

Voorloper

Als internationaal bedrijf is Coolen altijd bezig met innoveren en de toekomst. Zo wil hij voorloper zijn om verduurzamen meer onder de aandacht te brengen. ,,Waarom als importeur de wereld rondvliegen, terwijl er lokale bedrijven zijn die je supply chain kunnen organiseren?”, zegt Coolen, die ook wil uitbreiden naar nog meer landen. Zoals de Filipijnen, want daar zit volgens hem een markt. ,,We willen groeien, maar wel zonder dat het ten koste gaat van onze kwaliteit.”