Kwaliteitscontrole-lijst voor import China, Vietnam en India

Een kwaliteitscontrole-lijst is een essentiële tool voor bedrijven en ondernemers die zakendoen in landen zoals China, Vietnam en India. Als deze lijst volledig en correct is opgesteld, dan vormt dit een stevige fundering voor langdurige klantrelaties.

Voor Westerse importeurs is het daarom van belang om deze lijst samen met uw leveranciers zo gedetailleerd mogelijk op te stellen. Hieronder vind je meer uitleg over de inhoud en waarom het verstandig is om voldoende aandacht hieraan te besteden.

Een essentiële tool voor bedrijven en ondernemers

In deze lijst staan namelijk alle belangrijke productspecificaties, waaraan uw producten uiteindelijk moet voldoen. Daarnaast verzorgt deze controlelijst een aantal essentiële richtlijnen, waardoor kwaliteitsinspecteurs van Quality Control China de productielijn optimaal kunnen monitoren en beoordelen.

Bovendien verkleint een gedetailleerde lijst in veel gevallen de kans op allerlei productiefouten. Soms bestaan deze fouten namelijk uit kleine haast onzichtbare defecten en/of afwijkingen, waardoor uiteindelijk ontevredenheid binnen uw klantenkring ontstaan rondom de kwaliteit van uw producten.

Als importeur wilt u dus voorkomen dat uw leveranciers en kwaliteitscontroleurs verkeerde aannames doen. Hierbij dient u rekening te houden met het feit dat alleen u de beste kennis van het uiteindelijke product heeft. Ondanks dat sommige productcriteria voor uzelf logisch lijken, kunt u niet verwachten dat elke betrokken partij hiervan op de hoogte is, zonder dat u deze informatie bekend heeft gemaakt.

Wat staat er in een kwaliteitscontrole-lijst?

Een kwaliteitscontrole-lijst bestaat uit alle essentiële informatie die nodig is om alle producten volledig in lijn met uw wensen en verwachtingen te kunnen leveren. Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk dat alle gegevens duidelijk en transparant gecommuniceerd worden richting uw zakenpartners in China en Nederland.

Ook uw gebruikelijke methoden voor het meten en testen van productspecificaties dient u hierbij te vermelden. Zorgt u daarnaast voor een heldere formulering van alle gedetailleerde specificaties. Zo bestaat er namelijk geen ruimte meer voor eigen interpretatie. Wees hierbij zo specifiek mogelijk, want zowel de fabrikant als kwaliteitsinspecteur kan niet in uw hoofd kijken.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van deze belangrijke criteria:

 • De verwachte hoeveelheid producten die geïnspecteerd moeten worden.
 • De verwachte datum van inspectie.
 • Belangrijke productspecificaties zoals; grootte, gewicht, afmetingen et cetera.
 • Foto’s van producten en eventuele werktekeningen kunnen dienen als vergelijkingsmateriaal.
 • Eventueel ondersteund door foto’s met verwijzingen van wat WEL of NIET goed is.
 • Overzicht van eerdere gebreken die u heeft afgewezen.
 • De gebruikte PMS-kleuren (Pantone).
 • Kenmerken van de productverpakking (specificaties); materiaal, opdruk et cetera.
 • Barcodes inclusief artikelnummer en de positionering hiervan op de verpakking en/of product.
 • Verplichte en wenselijke testen; bijvoorbeeld de ‘drop-test’ (valtest).
 • Uw verdere speciale wensen/eisen; alles wat u extra wel of niet wilt zien op uw producten.

Aanvullend kunt u de kwaliteitscontrole-lijst compleet maken door het opstellen van een goed- en afkeuringscriteria. Hierbij wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen de mate van het defect. Het is van belang dat u duidelijk aangeeft wanneer een defect kritisch (critical), groot (major) of klein (minor) is.

Waarom QC China?

Quality Control (QC) China streeft ernaar om in samenspraak met de opdrachtgever / importeur en eventueel met de leverancier een helder kwaliteitscontroleplan samen te stellen. Met als doel de kwaliteit en de positieve relatie met de Chinese leverancier, op het juiste niveau te krijgen en te houden. Uniek is dat QC China gevestigd is meerdere Aziatische landen en in Europa.

Inmiddels ondersteunen wij al ruim achttien jaar de meest uiteenlopende bedrijven en zelfstandig ondernemers die zakendoen in China, Vietnam, India, Pakistan en Bangladesh. Dit geldt voor zowel startende bedrijven die binnenkort de stap buiten de EU willen maken, als bedrijven die hun zakenpartners reeds hebben gevonden.

Voor meer informatie zie: www.qcchina.nl