NEN event: kwaliteitsrisico’s in China verkleinen
Afgelopen maand organiseerde het NEN een evenement voor China-ondernemers. Het doel van deze bijeenkomst bestond vooral uit het verkleinen van kwaliteitsrisico’s in China. In onderstaande blogpost vindt u meer uitleg over het inhoudelijke gedeelte van het evenement.
Het NEN vormt de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) en verbindt nationaal en internationaal belanghebbende partijen. De stichting helpt en ondersteunt deze partijen om tot breed gedragen afspraken te komen en daarnaast begeleidt het NEN de implementatie van deze afspraken.
China’s standaardisatie strategie
Het eerste deel van het event vertelt Annette Nijs, oprichter van ‘The China Agenda’ over de economische groei die het land afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Daarnaast vertelt ze over onder anderen de toekomstplannen van de Chinese overheid.
Dit betreft diverse aspecten zoals de economische groei van China, de geopolitieke standaarden van het land en de manier waarop het land onder leiding van Xi Jinping en zijn partij bouwt aan een vooruitstrevend toekomstperspectief.
China’s afwijkende normalisatiestructuur
Het tweede gedeelte van het event behandelt Gillian Herpens de afwijkende normalisatiestructuur van China. Met het begrip normalisatiestructuur doelde men tijdens de presentatie;
‘Een strategisch instrument om te komen tot breed gedragen afspraken die innovatie, duurzaamheid, veiligheid, efficiëntie en internationale handel mogelijk maken.’
Hierbij vertelde zij over de Chinese normalisatiewetgeving, de vijf niveaus binnen deze wetgeving en de standaarden die hierbij horen. Andere belangrijke normen die tijdens de presentatie van Gillian aanbod kwamen vertalen zich in onder anderen;
- Vrijwillige afspraak tussen partijen over een product, dienst of proces. Geen wetten, maar eerder ‘best practices’.
- Duidelijkheid voor marktpartijen.
- Vertrouwen in producten, diensten of organisaties.
- Dagen de maatschappij uit te innoveren.
- Normen worden opgesteld door deskundige, stakeholders, all parties concerned.
Kwaliteit waarborgen bij export
Vervolgens gaf Simone Ho, Business Development Coördinator van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) uitleg over manieren waarop men de kwaliteit van exportproducten kan behouden.
Daarnaast vertelde ze over belangrijke stakeholders binnen het China netwerk van het RVO, maar ook welke teams werken binnen het netwerk en op welke manier het RVO China-ondernemers kan helpen en ondersteunen bij het importeren van producten uit China.
Kwaliteit waarborgen bij import
Het laatste deel van het event werd gepresenteerd door Ties Coolen, eigenaar van QC China en Coolen China. Tijdens zijn presentatie vertelde Ties over het belang van kwaliteitscontroles op locatie in China.
Daarnaast gaf hij praktisch advies betreft het aandragen van productspecificaties bij Chinese leveranciers. Hierbij kwamen zaken aanbod zoals; definities & standaarden, omstandigheden van verscheping, materialen & assemblage, maten, gewichten, kleuren, handelingen en afwerking.
Aanvullende behandelde Ties manieren waarop problemen op tijd geïdentificeerd kunnen worden en gaf hij advies over het beperken van risico’s. Denk hierbij aan het kiezen van samples en het controleren van importgoederen, voordat deze bijvoorbeeld defect in Nederland aankomen.
Meer weten over het belang van kwaliteitscontroles?
Meer informatie nodig over het nut van kwaliteitscontroles in China, Vietnam en India? Neem dan gerust contact op!