Tips voor bestellen van productsamples uit China

Het bestellen en beoordelen van productsamples uit China is een spannend proces. Westerse importeurs krijgen zo de kans om het nieuwe product te zien, voelen en ruiken voordat het product in grote aantallen wordt geproduceerd.

Deze tussentijdse beoordeling geeft ook leveranciers de mogelijkheid om eventuele knikken weg te werken, zonder dat een enorme kapitaalinvestering verloren gaat. Voor importeurs die overwegen samples te bestellen bij leveranciers uit China, staan hieronder enkele tips die kunnen helpen om het beste resultaat uit dit proces te halen.

Vraag altijd om meer dan één sample

Er zijn veel manieren om een ​​product te samplen. Als importeur kun je bij de fabrikant één sample aanvragen, of je kunt direct meerdere samples tegelijk bestellen. Je krijgt vaak een beter beeld van de productkwaliteit door meerdere samples te bestellen.

Één productsample geeft vaak wel een idee van de kwaliteit van het product, maar is niet representatief voor de grotere batch. De sample kan bijvoorbeeld tijdens de productie beschadigd zijn geraakt, terwijl de rest van de producten onbeschadigd zijn gebleven.

Focus op duurzaamheid en materiaal

Een belangrijk focuspunt tijdens het beoordelen van productsamples is duurzaamheid. Dit zorgt ervoor dat klanten het product intensief kunnen gebruiken, zonder dat de kwaliteit van het product direct verloren gaat.

Duurzame producten veroorzaken doorgaan geen ontevredenheid bij klanten. Als een productsample tijdens de beoordeling al uit elkaar valt of scheurt, dan is de kwaliteit van het gebruikte materiaal waarschijnlijk niet representatief voor de grotere batch.

Voor importeurs is het van belang te controleren of het productsample van exact hetzelfde materiaal is gemaakt als het gewenste eindproduct. Als je bijvoorbeeld jeans wilt bestellen, zorg er dan voor dat je sample van denim is gemaakt.

Wees vooraf duidelijk over kwaliteitseisen

Voor importeurs is het belangrijk om vooraf duidelijk te zijn over de gewenste kwaliteitseisen. Misschien zijn er bepaalde wijzigingen, die je graag wilt laten veranderen aan het originele product.

Bij twijfel over bijvoorbeeld de kleur van het product, kun je verschillende kleurvarianten bestellen. Dit geeft je de kans om naar verschillende productsamples te kijken en vervolgens te beslissen welke je het beste bevalt.

Let bij het bestellen van productsamples op leverancierskortingen.

Leveranciers bieden vaak kortingen op grote bestellingen om zaken met Westerse importeurs te doen. Als importeur kun je gerust over de prijs onderhandelen, ook als je productsamples bestelt.

Let bij het bestellen van productsamples op Chinese leveranciers, die je direct een flinke korting willen aanbieden. Dit kan een oprecht geïnteresseerde leverancier zijn, maar ook een sourcing agent die bijvoorbeeld samenwerkt met onbetrouwbare leveranciers.

Vraag daarom altijd om een geldig certificaat of bedrijfslicentie. Chinese leveranciers of sourcing agenten die hun certificaat niet willen te tonen, hebben doorgaans een gegronde reden om deze details te verbergen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het bestellen van productsamples bij Chinese fabrikanten? Neem dan gerust contact op met Quality Control.