Wat is kwaliteitscontrole? Een introductie voor importeurs

Het kan riskant zijn om producten te importeren uit ontwikkelende landen. Niet iedereen is wie hij zegt te zijn en oneerlijke leveranciers gaan er met uw voorschot vandoor. We weten dat de meeste importeurs tegen twee problemen aanlopen. Ten eerste hebben ze vaak te maken met lage kwaliteit van de producten die ze bestellen. Aziatische leveranciers zien niet in dat producten die niet aan uw eisen voldoen niet verkocht kunnen worden. Ten tweede is er vaak sprake van vertraging in het productieproces.

Grote importeurs halen het om die reden niet in hun hoofd om kwaliteitscontroles (Quality Control, QC) in lage-lonen landen na te laten. Als u direct uit China, India of Vietnam importeert, is het belangrijk dat u weet wat kwaliteitscontroles zijn en wanneer u een inspectie nodig heeft. Hier volgt een introductie in de wereld van Quality Control.

1. Voordat u begint met inspecties
Het is belangrijk dat u opschrijft wat u verwacht van een leverancier. Laat hem weten dat u waarde hecht aan kwaliteit en dat u deze zult controleren. Maak precies duidelijk welke marges u tolereert: wat is een klein defect en wat wordt niet geaccepteerd. Zo weet de fabriek precies wat u verwacht. Mocht u besluiten een onafhankelijk kwaliteitscontrole in de hand te nemen, kan deze aan de hand van uw specificaties een inspectie uitvoeren.

2. Controleer vóór de verzending
Als u afwacht tot uw goederen in Nederland aankomen is er niets meer aan te doen. In het geval van China, India of Vietnam is het namelijk haast niet mogelijk defecte producten terug te sturen. Bovendien is het erg onwaarschijnlijk dat de fabriek het kosteloos opnieuw wil doen of geld terug zal geven. Daarom kunt u beter in de loop van het productieproces de kwaliteit controleren. Zo kunt u de leverancier tips en aanwijzingen geven en leert deze uw wensen kennen. Dit is een kleine moeite als u het afweegt tegen een container vol onbruikbare producten.

3. Laat het niet aan een agent over
Hoewel een sourcing agent u een heel eind op weg kan helpen als het gaat om het vinden van nieuwe fabrieken en het slaan van culturele bruggen, kunnen ze u niet helpen bij de kwaliteitscontrole van uw bestelling. De meeste agenten krijgen namelijk een commissie van de fabriek voor het aanleveren van nieuwe klanten. Daarom is zal het oordeel van die agent nooit negatief zijn. Daarnaast zijn agenten niet getraind als inspecteur. Zij kunnen een inspectie dan ook niet professioneel uitvoeren.

4. Het werk van een inspecteur
Een inspecteur is een goed opgeleide kwaliteitsingenieur en is gespecialiseerd in bepaalde producten. Afhankelijk van het product zal de inspecteur checkpunten afgaan. Denk hierbij aan de kwantiteit, het uiterlijk, de conformiteit met uw eisen en gerelateerde functionaliteitstesten.

5. Samples kiezen
Het kost enorm veel tijd om het volledige aantal bestelde producten één voor één te controleren. Daarom is er een internationale standaard ontwikkeld, de ISO 2859-1, voor het kiezen van monsters, ook wel samples genoemd. Deze standaard is ontwikkeld om een statistisch representatief aantal samples te kiezen.

6. De volgende stap
Nu u ongeveer weet wat kwaliteitscontrole inhoudt kunt u aan de slag met een betrouwbaar en onafhankelijk bedrijf in Quality Control, zoals Quality Control CHINA, Quality Control INDIA & Quality Control VIETNAM !