Gevolgen Corona-virus importeurs uit China nog onbekend

Nieuwsberichten en updates over het Corona-virus stromen vanuit China ons land binnen. De epidemie heeft zich inmiddels al behoorlijk weten te verspreiden en zorgt voor de nodige paniek bij veel Chinese inwoners.

Niet alleen over het vasteland van China, maar ook wereldwijd begint het aantal infecties op te lopen. De Chinese overheid is daarom genoodzaakt drastische maatregelen te nemen, voordat het virus zich nog verder zal verspreiden.

In de grotere steden waaronder Beijing staat al het openbaar vervoer stil. Treinen, metro’s taxi’s en andere ritdiensten zijn stilgelegd. De provincies Wuhan en Hubei zitten al effectief in een lockdown met strikte transportbeperkingen in en uit het gebied.

Gevolgen Corona-virus importeurs uit China nog onbekend

Voor Nederlandse bedrijven en importeurs uit China zijn de gevolgen van het Corona-virus nog onbekend. Dit geldt overigens ook voor de lopende kwaliteitscontroles en inspecties bij de fabrikant China.

Het team van Quality Control wordt in het kader van safety first behandeld. De eerste zending met mondkapjes, alcohol doekjes en nitril handschoenen zijn reeds vanuit Nederland naar China verzonden.

Het is mogelijk dat het productieproces van een aantal Chinese fabrikanten voor enkele weken wordt stilgelegd. Veel fabrieksarbeiders zijn inmiddels terug naar hun eigen woonplaats en zullen hier waarschijnlijk afwachten, voordat ze weer aan het werk kunnen gaan.

Bij veel van de inwoners neemt de hulpeloosheid toe. Het dragen van maskers in het openbaar is nu dus ook verplicht in een aantal Chinese steden.

Reistips en voorzorgsmaatregelen

Het is van groot belang om tijdens uw reis of verblijf in China wat extra aandacht te besteden aan het treffen van de juiste voorzorgsmaatregelen. Zo kunt u de kans op een eventuele infectie van het Corona-virus aanzienlijk verminderen. Hieronder staan de belangrijkste reistips en voorzorgsmaatregelen op een rij.

 • Zorg dat u buitenshuis handschoenen draagt en probeer deze ook aan te houden in metro’s, bussen en andere openbare ruimtes. Daarbij is het van belang dat wanneer u de handschoen uittrekt, uw blote handen niet in de buurt of in contact komen met uw gezicht.
 • Probeer uw handschoenen elke dag te vervangen door een nieuw setje. Was ze grondig en draag geen vochtige handschoenen.
 • Wanneer u nieuwe handschoenen aantrekt, was dan eerst grondig uw handen met zeep en warm water.
 • De kwaliteit van de meeste maskers wordt een stuk minder na een dag of twee. Elke dag hetzelfde masker dragen is in dit geval dus geen goede keuze. Vooral de binnenkant van het masker wordt na verloop van tijd namelijk een bron van bacteriën.
 • Als iemand hoest of niest, vraag deze persoon dan een ​​masker op te zetten. Zo kunt u zichzelf beschermen tegen mogelijk vervuilde vloeistoffen.
 • Schud geen handen of knuffel mensen. Blijf echter wel beleefd, zeg bijvoorbeeld dat het beter is voor jullie beiden om niet in nauw contact te komen tijdens het Corona-virus.
 • Wees voorzichtig met het aanraken van deurknoppen. Probeer bijvoorbeeld de deur te openen en te sluiten met uw ellebogen of schouders. Gebruik uw handschoenen om aan de deurknop te draaien, of was grondig uw handen nadat u de deurknop heeft aangeraakt.
 • Wees voorzichtig met het aanraken van trapleuningen, computers, smartphones, speelgoed en laptops.
 • Als u maaltijden deelt met iemand anders, gebruik dan uw persoonlijke bestek of eetstokjes te gebruiken om het eten uit de serveerschaal of bord te halen.
 • Was al het voedsel en keukengerei grondig tussen de maaltijden door en vermijd restaurants met slechte hygiëne.
 • Probeer uw woning zo goed mogelijk te ventileren door eventueel wat ramen open te zetten. Het virus kan namelijk niet blijven hangen in een goed geventileerde ruimte.
 • Stel dat u voor een vriend of familielid zorgt die koorts heeft of ziek is. Probeer dan ook een masker te dragen. Dit geldt voor uzelf, maar uiteraard ook voor de persoon die ziek is.

Corona-virus en de Chinese overheid

De Chinese regering zal de komende weken een aantal ingrijpende acties uitvoeren tegen de strijd van het Corona-virus in China. Mocht het virus zich in andere landen verspreiden, dan zal de Chinese overheid vergelijkbare maatregelen treffen om de epidemie te vertragen.

Probeert u zich tijdens deze periode zoveel mogelijk te houden aan bovenstaande voorzorgsmaatregelen. Zo blijft in ieder geval uw persoonlijke veiligheid en gezondheid zo veel mogelijk gewaarborgd.

De Chinese regering zal de verspreiding van het Corona-virus drastisch proberen te verminderen om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze ellende.