5 harde waarheden voor importeurs China

Voor Westerse bedrijven en importeurs is het vrij makkelijk om in de val te lopen van schijnbaar geweldige deals van Chinese handelsmaatschappijen. Zo nemen veel startende ondernemers onvoldoende voorzorgsmaatregelen bij hun eerste bestellingen, waardoor ze vervolgens weinig grip meer hebben op de kwaliteit van hun productielijn. In dit artikel vind je 5 harde waarheden voor China importeurs, die ze vroeg of laat een keer gaan tegenkomen.

1.   Te klein voor een grote fabrikant

Sommige zelfstandig ondernemers zijn in de veronderstelling dat ze voor elke bestelling bij een grote fabriek in China terecht kunnen. Helaas is dit niet altijd het geval. Een grote fabriek heeft vaak meerdere afnemers tegelijk, waardoor de kans groot is dat kleine orders geen prioriteit krijgen.

Daarom is het voor kleinschalige bedrijven verstandig om vooraf een Factory Audit uit te voeren. Dit helpt importeurs bij het kiezen van de juiste leverancier, zodat zij geen onbetrouwbare samenwerkingen in China aangaan.

2.   Onduidelijke communicatie

Het importeren van producten uit China vergt veel voorbereiding en werk. Zorg dat je nauwkeurig bent in het communiceren van productspecificaties en dat deze vervolgens worden ondertekend door de leverancier.

Bij onduidelijke of ontbrekende specificaties zal de fabrikant hier doorgaans zelf invulling aan geven. Om dit te voorkomen kan het gebruik van een kwaliteitscontrolelijst een uitstekende oplossing bieden. Laat daarnaast de kwaliteit van de producten altijd door een onafhankelijke inspecteur controleren.

3.   China heeft geen retourbeleid

Zorg dat de productkwaliteit is gecontroleerd voordat de goederen in de zeecontainer worden geladen. Ook tijdens het inladen van de container is het van belang toezicht te houden. Met een Container Loading Check (CLC) kunnen importeurs toezicht houden op het laadproces.

Wanneer onderweg problemen ontstaan met de kwaliteit van de producten, kun je hier namelijk weinig meer aan doen. Het is van belang om dit te voorkomen, omdat het veel onnodige kosten kan besparen en de reputatie van je bedrijf kan beschadigen.

4.   Belofte maakt schuld

Een succesvolle China-importeur zal nooit te veel aan potentiële klanten beloven, voordat hij gecontroleerd heeft of zijn producten wel aan de juiste specificaties voldoen. Een vertekend beeld afgeven over de kwaliteit van producten, komt ondernemers vaak duur te staan.

Wanneer namelijk de kwaliteit tegenvalt en producten toch in de verkoop gaan, zal het niet lang duren totdat de eerste klachten via de klantenservice binnenstromen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de winst als reputatie van een bedrijf.

5.   Risico’s minimaliseren

Het importeren van producten uit China kan een startende ondernemer helpen zijn bedrijf te laten groeien. Toch vormt dit doorgaans een flinke uitdaging voor beginnende importeurs omdat zij bijvoorbeeld in korte tijd veel geld willen verdienen.

Deze gehaastheid zorgt ervoor dat belangrijke stappen van het inkoopproces worden overgeslagen, waardoor de kwaliteit van producten uit China niet langer gegarandeerd kan worden.

Door echter met betrouwbare leveranciers samen te werken, belangrijke documenten te verzamelen en regelmatig kwaliteitsinspecties uit te voeren, kun je de meeste risico’s minimaliseren zodat je winstgevend kunt blijven importeren.

Meer weten?

Ben je toevallig net een nieuw bedrijf begonnen, of wil je simpelweg meer zekerheid over de kwaliteit van Chinese importproducten? Neem dan gerust contact op met Quality Control. Namens bedrijven en importeurs voeren wij kwaliteitsinspecties uit in landen zoals China, Vietnam, India, Bangladesh, Pakistan, Turkije of elders in Europa.