Qc china pre-shipment inspecties in azië blog

Een complete gids voor Pre-shipment inspecties in Azië

In onderstaand artikel vind je de meest complete gids voor Pre-shipment inspecties in China. Voor Westerse bedrijven en ondernemers zorgt deze kwaliteitscontrole voor diverse voordelen, waaronder meer zekerheid over de kwaliteit van Chinese importgoederen. 

Naast het controleren en optimaliseren van de supply chain, creëert deze manier van zakendoen een stevige fundering om langdurige zakenrelaties in landen zoals China, Vietnam, India, Turkije, Bangladesh en Pakistan op te bouwen. 

Wat is een Pre-shipment inspectie?

Er gelden strikte wet- en regelgevingen binnen de EU voor het importeren van producten buiten Europa. Een Pre-shipment inspectie (PSI) biedt Westerse bedrijven de garantie dat importproducten aan deze strenge eisen voldoen. 

Deze kwaliteitscontrole beoordeelt namelijk de kwaliteit van producten, voordat deze in de zeecontainer worden geladen. Zo kunnen Westerse ondernemers ‘op afstand’ de productkwaliteit van hun bestelling controleren, zonder dat zij hierbij zelf aanwezig hoeven te zijn. 

In naam van het desbetreffende bedrijf reist een kwaliteitsinspecteur naar de fabrikant in China, om vervolgens een willekeurige testsamples te nemen. Als de samples voldoen aan de gestelde eisen van de klant en de internationale wet- en regelgeving, dan wordt er pas een goedkeuring vrijgegeven en kan de bestelling worden verzonden. 

Waarom is een PSI zo belangrijk? 

Een Pre-shipment inspectie is voor zowel Chinese leveranciers, als Westerse importeurs belangrijk. Voor beide partijen is het namelijk van belang dat de lading producten door de douane wordt toegelaten. 

Verder is het van belang dat er duidelijke eisen aan leveranciers in China worden gesteld. In de turbulente wereld van de Chinese supply chain is voorkomen namelijk een stuk winstgevender dan genezing. 

Inspecties vóór transport maken het mogelijk om ruim op tijd corrigerende maatregelen te nemen en hiermee risico’s te beperken. Hierdoor vormen PSI’s tegenwoordig een werkelijke must voor Westerse ondernemers die winstgevend zaken willen doen in China.

Wanneer wordt een PSI uitgevoerd?

Een Pre-shipment inspectie wordt pas uitgevoerd op het moment dat de productie van een bestelling producten 100% is voltooid. Hierbij is minimaal 80% van de producten verpakt en klaar om naar bestemming verzonden te worden. 

In de praktijk vormt echter de uitvoering van deze controles een behoorlijk tijdrovend proces. Westerse bedrijven kiezen ervoor om hun PSI’s uit te besteden. Daarnaast kan ook de wet- en regelgeving Europa veranderen, waardoor het veel energie kost om volledig up-to-date te blijven van de nieuwste regels en wetten, die gelden voor het invoeren van producten buiten Europa. 

In sommige landen is een PSI zelfs verplicht om de producten in het land toe te laten. Dit is meestal het effect van gezondheids- en veiligheidsvoorschriften die binnen het land gelden om de consument te beschermen. 

Waarom Pre-shipment inspecties uitbesteden?

De meeste bedrijven en zelfstandig ondernemers die zakendoen in China, die laten Pre-Shipment inspecties door een externe partij uitvoeren. Een kwaliteitscontrolebedrijf zoals Quality Control China heeft ruime kennis en ervaring met de Chinese zakencultuur. 

Chinese zakencultuur

De manier waarop men in China zakendoet, kan vooral bij onervaren importeurs nog wel eens voor de nodige verwarring zorgen. Hierdoor is het voor Europese start-ups doorgaans moeilijk om betrouwbare leveranciers te vinden. 

Langdurige zakenrelaties

Het uitbesteden van PSI’s geeft Westerse bedrijven ook direct meer zekerheid over de samenwerking met hun leveranciers. Wanneer de kwaliteit van goederen aan de verwachtingen blijft voldoen, creëert dit een draagvlak voor langdurige zakenrelaties. 

Hoge klanttevredenheid

Naast een optimale productkwaliteit blijft ook de klanttevredenheid van het desbetreffende bedrijf op hoog niveau. Wanneer de supply chain bijvoorbeeld niet op periodieke basis wordt gecontroleerd, ontstaan er na verloop van tijd allerlei minuscule complicaties en/of defecten aan producten, waardoor de reputatie van het bedrijf schade kan oplopen. 

Verminderd supply chain risico’s

Een PSI biedt bescherming tegen dit soort onaangename verrassingen, die zich tijdens het gehele productieproces kunnen voordoen. Dit betekent doorgaans dat de producten niet aan de gestelde kwaliteitseisen voldoen, die door de Westerse importeur bijvoorbeeld in een kwaliteitscontrole-lijst staan omschreven.

Meer weten?

Wil je meer weten over de service en diensten van Quality Control China, Vietnam, India & Turkije? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.