Importeren uit een land als China kent behoorlijk wat interessante voordelen. Toch zorgt de complexheid van deze importprocessen soms ook voor wat terugkomende risico’s.

Veel bedrijven en onafhankelijke importeurs zijn niet altijd even bekend met deze risico’s. Hierdoor worden ze regelmatig over het hoofd gezien waardoor allerlei gevolgen en complicaties kunnen ontstaan.

In dit artikel leest u precies wat de meest voorkomende risico’s zijn van producten importeren uit een land als China. Ook geven we u wat bruikbare tips mee, waarmee u veel van deze risico’s kunt beperken tot een minimum.

1. Vertraging van orders

Chinese fabrikanten zijn grotendeels afhankelijk van andere leveranciers. Deze lokale leveranciers leveren bijvoorbeeld het materiaal en andere grondstoffen voor uw producten.

Dankzij deze complexe leveringsketen komt het wel eens voor dat bestellingen wat vertraging oplopen. Hiervoor zijn uiteenlopende redenen te benoemen. Denkt u bijvoorbeeld aan zaken als; een personeelstekort, tekort aan grondstoffen, of één van de lokale leveranciers is te laat begonnen.

Als hier niet snel genoeg op geanticipeerd wordt, dan veroorzaakt dit ​​lange vertragingen bij de verscheping van uw levering. Zo’n vertraging kan tevens zorgen voor bepaalde kwaliteitsproblemen van uw producten.

Wilt u dit soort onnodige vertraging voorkomen van uw bestelling uit China, dan kunt u bijvoorbeeld overwegen om een controle tijdens de productie te laten uitvoeren door Quality Control.

Wij noemen deze controle ook wel een During Production Check. Tijdens deze kwaliteitsinspectie wordt er continu toezicht gehouden op de manier waarop uw product wordt geproduceerd.

Mocht het nodig zijn dan kunnen wij direct ingrijpen, zodat de productie van uw bestelling optimaal blijft lopen. Zo hebt u veel meer zekerheid over de kwaliteit en levertijd van uw orders.

2. Belangrijke werknemers stoppen

Het komt voor dat Chinese fabrikanten slechts over één of enkele werknemers beschikken met genoeg technische kennis in huis, om bepaalde hightech machines te onderhouden.

Valt een van deze werknemers weg vanwege ziekte of andere persoonlijke kwesties, dan zou het kunnen dat de hele productielijn komt stil te liggen.

Daarom is het van cruciaal belang dat er toezicht wordt gehouden op de situatie bij de fabrikant. Een Factory Audit uitgevoerd door Quality Control is hiervoor bijvoorbeeld een uitstekende oplossing.

Er wordt dan een compleet profiel opgemaakt van de fabrikant, zodat deze risico’s beperkt kunnen worden tot een minimum.

2. Problemen tijdens Chinese nieuwjaar

In China wordt de komst van elk nieuwe kalenderjaar uitgebreider gevierd dan in de Westerse wereld. Voordat deze periode begint hebben veel leveranciers het drukker dan normaal om productieprocessen af te ronden en producten te verzenden.

Hierdoor krijgt u bij het importeren van producten uit China diverse kwaliteitsproblemen. Wanneer deze feestelijke periode voorbij is, kunnen er tevens complicaties ontstaan. Een groot deel van de werknemers zal bijvoorbeeld nieuw in dienst zijn. Het gevolg hiervan is dat de kwaliteit van uw producten een aantal maanden kan schommelen.

Daarbij komt dat veel Chinese leveranciers een tekort hebben aan personeel waardoor de druk om deze vertragingen in te halen nog hoger zal oplopen.

Bovendien komen werknemers na het nieuwjaarsfeest niet meer terug, waardoor Chinese fabrikanten eerst nieuwe werknemers moeten werven om überhaupt de productie op gang te krijgen.

3. Beschadiging van producten

Wanneer producten worden verscheept bestaat er altijd een kans dat sommige van uw producten beschadigen of verdwijnen. U kunt in zo’n geval bijvoorbeeld een verzekering kopen om uw investering in gelijke situaties te dekken.

Desondanks zijn de meeste bedrijven die hun producten importeren uit China hier niet voor verzekerd. Ze vertrouwen er simpelweg op dat hun producten veilig worden geleverd.

In de praktijk werkt dit echter een stuk minder rooskleurig dan gedacht. Wilt u meer toezicht houden over de kwaliteit van uw bestelling, dan kunt u diverse kwaliteitscontroles laten uitvoeren door Quality Control.

Tijdens een First-Article inspection controleren wij het productieproces en checken wij of de productielijn voldoet aan uw gestelde wensen. U kunt het zien als een controle voordat uw bestelling in productie zal gaan.

4. Productie verplaatst naar andere landen

Het komt regelmatig voor dat fabrikanten in China kiezen om het productieproces te verplaatsen. De productie wordt dan door de fabrikant in z’n geheel of gedeeltelijk verplaatst naar landen in Zuidoost-Azië.

De belangrijkste reden hiervoor is meestal te danken aan de lagere productiekosten binnen deze landen. Deze verandering kan echter de kwaliteit en correctheid van uw producten in gevaar brengen.

Dankzij de verschillende kwaliteitsinspecties uitgevoerd door het vakkundige team van Quality Control kunt u dit soort risico’s eenvoudig beperken.

Daarnaast kunt u natuurlijk ook zelf proberen de productie van bijvoorbeeld uw belangrijkste importproducten te verplaatsen naar gebieden of landen met meer zekerheid.

5. Producten ontvangen van slechte kwaliteit

Producten ontvangen van mindere kwaliteit komt regelmatig voor tijdens het importeren vanuit China. Meestal zijn deze kwaliteitsproblemen klein en kunt u de producten nog steeds verkopen.

Het komt echter ook voor dat de producten dusdanig afwijken van de gestelde eisen, waardoor u ze simpelweg niet meer kunt verkopen aan uw klanten.

Om dit soort vervelende complicaties te voorkomen voert Quality Control pre-shipment inspecties uit. Hiermee controleren wij de kwaliteit van uw producten, voordat deze verscheept worden naar Europa.

Uitbraak van het corona-virus

De eerste reactie van de Chinese overheid op de uitbraak van het Corona-virus was het in quarantaine plaatsen van Wuhan en diverse andere Chinese steden.

Deze abrupte lockdowns, samen met de sluiting van een behoorlijk aantal fabrieken en winkels, begint op dit moment een stempel te drukken op de Chinese economie. Het productieproces van een groot aantal Westerse importeurs loopt hierdoor het risico flink getroffen te worden door deze verstoringen.