Wat is dropshipping en hoe werkt het precies?

Wat is dropshipping en hoe werkt het precies? Dropshipping is een populaire manier om producten te verkopen zonder dat je ze eerst hoeft te kopen en op te slaan. In plaats daarvan koop je de producten pas nadat ze door de klant zijn verkocht en besteld.

Hierdoor hoef je geen grote hoeveelheid geld te investeren in voorraad en kun je snel en gemakkelijk starten met verkopen. In dit artikel vind je meer informatie over hoe dropshipping precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een populaire manier om producten te verkopen zonder deze vooraf zelf in te kopen. De importeur of verkopende partij werkt samen met een fabrikant die de producten direct verzendt naar de klant.

Hierbij hoeft de verkopende partij zich dus geen zorgen te maken over opslag, verzending of verpakking van producten. Deze richt zich doorgaans alleen op de verkoop van producten en vormt het aanspreekpunt voor klanten.

Hoe werkt dropshipping precies?

Het proces van dropshipping werkt als volgt. Een importeur zoekt naar producten die hij graag zou willen verkopen. Hierbij is het doorgaans een goed plan om een Factory Audit uit te voeren, zodat de betrouwbaarheid van de fabrikant kan worden gecontroleerd.

Vervolgens sluit de importeur een samenwerkingsovereenkomst met de leverancier. De importeur richt een webshop op en begint met de verkoop van de producten.

Wanneer een klant een product bestelt, wordt het bedrag direct op de rekening van de importeur gestort. De importeur geeft het order door aan de fabrikant en betaalt vervolgens het aankoopbedrag. De leverancier verzendt het product direct naar de klant.

Voordelen van dropshipping

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan dropshipping als verdienmodel. Hieronder bespreken we de meest belangrijke voordelen:

 1. Lage kosten

Een van de grootste voordelen van dropshipping is dat de kosten voor opstarten en onderhoud laag zijn. Je hebt geen fysieke winkel nodig en je hoeft geen voorraad op te slaan. Dit betekent dat je als importeur geen geld hoeft uit te geven aan opslagruimte, verzendkosten en andere kosten verbonden aan het houden van fysieke producten.

 1. Makkelijk te beginnen

Dropshipping is makkelijk te beginnen omdat er weinig kennis en ervaring nodig is om te starten. Je hoeft geen verstand te hebben van logistiek, productie, verpakking of verzending, aangezien deze taken door de leverancier worden uitgevoerd.

 1. Flexibiliteit

Een ander groot voordeel van dropshipping is de flexibiliteit. Je kunt vanuit elke locatie werken, zolang je internettoegang hebt. Bovendien kun je elk product aanbieden dat door de leverancier wordt verkocht, zonder dat je daadwerkelijk de voorraad moet houden.

 1. Schaalbaarheid

Met dropshipping kun je snel groeien en schalen wanneer je zaken goed gaan, zonder dat je veel extra inspanningen hoeft te doen. Je kunt meer producten toevoegen, meer klanten aantrekken en je verkoopcijfers verhogen zonder dat je veel extra kosten hebt.

 1. Geen risico op overschotten

Een groot voordeel van dropshipping is dat je geen risico loopt op overschotten of verouderde producten. Je hoeft namelijk geen voorraad aan te houden, dus je loopt geen risico op producten die niet verkopen of verouderen voordat ze verkocht worden.

Nadelen van dropshipping

Er zijn echter ook een aantal nadelen aan dropshipping verbonden. Hieronder staan de meest gebruikelijke nadelen van het dropshipping: 

 1. Lage marges
  Aangezien er steeds meer concurrentie bijkomt, kunnen importeurs doorgaans slechts kleine winstmarges pakken per verkocht product.
 2. Kwaliteitsproblemen
  Er is meestal weinig tot geen controle over de kwaliteit van de productielijn. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met o.a. levertijd en klanttevredenheid. Een During Production Check zorgt ervoor dat passende maatregelen genomen kunnen worden.
 3. Langere levertijden
  Omdat de producten direct door de leverancier worden verzonden, kunnen de levertijden langer zijn dan bij een traditioneel verkoopmodel.
 4. Verantwoordelijkheid voor klantenservice
  Als verkoper ben je verantwoordelijk voor de klantenservice. Dit omvat het beantwoorden van vragen en het oplossen van klachten en andere problemen.

Hoe vind je de juiste leveranciers?

Nadat je het juiste product hebt gekozen, is het belangrijk om een betrouwbare leverancier te vinden. Hierbij is het belangrijk om te onderzoeken of de fabrikant een goede reputatie heeft en of deze producten van hoge kwaliteit kan leveren.

Verder is het van belang om te onderzoeken of de leverancier snel kan leveren en of ze een goede klantenservice hebben. Veel Westerse importeurs overwegen

Het vinden van de juiste leveranciers zorgt ervoor dat je producten van hoge kwaliteit kunt aanbieden en supply chain problemen kunt voorkomen. Hier zijn een aantal tips voor het vinden van de juiste leveranciers:

 • Onderzoek de markt: Voordat je een samenwerking aangaat met een leverancier, is het belangrijk om goed te onderzoeken welke producten populair zijn en wat de concurrentie te bieden heeft.

 • Controleer de productkwaliteit: Zorg ervoor dat je de producten zelf inspecteert of een externe partij kwaliteitscontroles laat uitvoeren.

 • Bepaal de betrouwbaarheid van leveranciers: Verifieer de reputatie van de leverancier door online reviews te lezen en vragen te stellen aan andere verkopers die al samenwerken met deze leverancier.
 • Vergelijk prijzen en voorwaarden: Zorg ervoor dat je de prijzen en voorwaarden van verschillende leveranciers vergelijkt voordat je een beslissing maakt.

Meer weten?

Dropshipping is een populaire manier om producten te verkopen zonder dat je ze eerst zelf hoeft te kopen en op te slaan. Toch brengt dit proces ook enkele risico’s met zich mee, waardoor winstgevend producten importeren behoorlijk lastig kan zijn. Wil je meer weten over dropshipping? Neem dan gerust contact op met Quality Control.