blog: 4 redenen om supply chain te controleren

4 redenen om supply chain te controleren

Voor bedrijven die succesvol producten willen importeren buiten Europa, is het controleren van de supply chain van groot belang. De optimalisatie van het gehele inkoopproces zorgt namelijk voor diverse voordelen, die bijdragen aan het succes van een onderneming. 

Desondanks besteden Westerse importeurs vaak te weinig aandacht aan het verbeteren van hun inkoopproces. In de praktijk verloopt de uitvoering van kwaliteitscontroles buiten de EU vaak een stuk minder makkelijk dan gedacht.

Het kost zelfstandig ondernemers dan ook veel kostbare tijd, geld en energie, om een vliegticket te boeken, naar de fabrikant te reizen en vervolgens de productielijn te inspecteren. 

Het belang van een optimaal inkoopproces

Kwaliteitscontroles zoals een Factory Audit zijn tegenwoordig een onmisbaar onderdeel binnen een succesvolle bedrijfsvoering. Indien zich problemen voordoen bij de productie van importgoederen, is het van belang dat ondernemers op tijd kunnen ingrijpen. 

Deze complicaties kunnen indirect namelijk de reputatie van het desbetreffende bedrijf in gevaar brengen. Voor bedrijven die producten importeren buiten de EU is het van belang dat alle fouten binnen het inkoopproces zo vroeg mogelijk worden geconstateerd.

 Zo heeft dit verder ook geen invloed heeft op de reputatie van het desbetreffende bedrijf. Daarnaast schept het voor ondernemers een stukje zekerheid dat hun importproducten aan de gestelde eisen en specificaties voldoen. Hieronder vind je nog eens 4 redenen om de huidige supply chain binnenkort eens te controleren.

1. Het bedrijf ontvangt meer klachten

Als een bedrijf of zelfstandig ondernemer constateert dat klanten steeds meer klachten insturen over de kwaliteit van producten, dan kan dit een belangrijke reden vormen om de productielijn eens grondig te controleren. 

Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat er tijdens het produceren van de goederen bepaalde problemen ontstaan, die vaak pas veel later door de importeur opgemerkt worden. 

Daarnaast kunnen zich complicaties voordoen bij het laden van de zeecontainer, of tijdens het transporteren van de producten. Het is van belang dat het bedrijf zo snel mogelijk de oorzaak hiervan weet te achterhalen. Vervolgens kunnen namelijk de juiste maatregelen genomen worden om het probleem op te lossen. 

Een During Production Check biedt ondernemers ondersteuning bij het controleren van de supply chain. Dankzij deze kwaliteitscontrole kan de productielijn als een geoliede machine blijven draaien en is de importeur verzekerd van de gewenste productkwaliteit.

2. Producten voldoen niet aan gestelde kwaliteitseisen

Bedrijven en ondernemers gaan doorgaans ervan uit dat de producten die zij laten importeren buiten Europa altijd zullen blijven voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Toch blijkt de productkwaliteit na verloop van tijd ook wel eens af te nemen. 

Op het moment dat het aantal defecte producten per lading toeneemt, dan kan dit een waarschuwing zijn om de productielijn eens te laten inspecteren. De verkoop van defecte producten kan namelijk de reputatie van je bedrijf grote schade toebrengen. 

Om het effect hiervan te beperken tot een minimum, kan het verstandig zijn om professionele kwaliteitscontroles bij de fabrikant uit te voeren. Naast de gewenste kwaliteit kan hiermee namelijk ook de levertijd worden behaald.

3. Aantal retouren neemt toe

Een flinke toename van het aantal geretourneerde producten is doorgaans een duidelijke indicatie dat klanten niet tevreden zijn met hun aankoop. Het maakt hierbij niets uit of het probleem zich vertaalt in defecte producten, slechte verpakkingen of beschadiging van producten tijdens transport.

Op het moment dat de klanttevredenheid afneemt is het belangrijk om binnen no-time de oorzaak van het probleem te vinden en op te lossen. Het uitvoeren van de juiste kwaliteitscontroles speelt ook hierbij een essentiële rol, omdat deze controles simpelweg de meest efficiënte manier zijn om problemen binnen het inkoopproces te minimaliseren.

4. Slechte uitvoering van kwaliteitscontroles

Normaliter zorgt het uitvoeren van professionele kwaliteitscontroles bij de fabrikant dat de productkwaliteit consistent blijft. Desondanks bestaan er talloze bedrijven die slechte kwaliteitsinspecties verrichten.

Als ondernemer mag je minimaal verwachten dat deze inspecties bij de fabrikant correct wordt uitgevoerd. Mocht dit niet het geval zijn, of ontstaat er enige twijfel over de kwaliteit van productinspecties, dan kan dit een reden vormen om de supply chain eens door een ander inspectiebedrijf te laten controleren. 

Meer weten?

Als Westerse importeur wil je niets liever als producten van topkwaliteit aan klanten kunnen garanderen. Wanneer zich problemen binnen het inkoopproces voordoen, kan de hulp van een externe partner helpen deze complicaties op te lossen. Wil je meer weten over het controleren van de supply chain? Neem dan gerust contact met ons op.