Kwaliteitscontrole

Bij een kwaliteitscontrole, ook wel kwaliteitsinspectie genoemd, draait het om de controle van producten op kwaliteit en correctheid. Hierdoor is de importeur altijd verzekerd van kwaliteit, en dat eventuele fouten in het productieproces in een vroegtijdig stadium opgespoord en opgelost worden. Quality Control is uw kwaliteitscontroleur, en voert deze kwaliteitscontroles uit in China, India en Vietnam. Dit gebeurt te allen tijde in opdracht van importeurs.

Kwaliteitscontrole productie; waarom belangrijk?

Het kan om diverse redenen riskant zijn om producten naar Nederland te importeren vanuit minder ontwikkelde landen. Quality Control verzorgt in China, India en Vietnam de kwaliteitscontrole op het gebied van productie. Over het algemeen zijn er twee veelvoorkomende problemen wanneer het aankomt op de import van producten uit minder ontwikkelde landen.

 1. Lagere kwaliteit. Een tegenvallende kwaliteit is een veel voorkomend probleem. Dit komt omdat de importeur minder zicht heeft op de productie, en Aziatische exporteurs ook niet inzien dat het product niet aan de gewenste kwaliteitseisen voldoet. 
 2. Een lange duur van het productieproces. Doordat er bij de Aziatische exporteur te weinig afstemming is en het productieproces geen ‘geoliede machine’ is, kan het voorkomen dat het erg lang duurt voordat het product in Nederland aankomt. 

Deze risico’s komen vaak voort uit de vele overdrachtsmomenten. Dit zijn punten waar het product van de ene naar de andere tussenpersoon gaat. Vaak gaat hier informatie verloren, of leidt afstemming tot de overdracht van verkeerde informatie. Ervaring leert dat fabrieken concessies doen aan het einde van de productie of bij een tweede bestelling. Reden is dat fabrieken proberen geld te besparen door goedkopere materialen te gebruiken, door minder aandacht aan kwaliteit te schenken, door goedkoper (minder gekwalificeerd) personeel in te zetten en door de productie te overhaasten. Ook het komen en gaan van personeelsleden kan ervoor zorgen dat u voor negatieve verrassingen komt te staan. En die negatieve verrassingen kunnen grote invloed hebben, aangezien het duur is om geïmporteerde producten terug te sturen naar Azië.

Het in de arm nemen van een kwaliteitscontroleur heeft dan ook diverse voordelen. Het grote voordeel hiervan is dat de importeur niet naar het land zelf toe hoeft. De controle bespaart u geld, aangezien het duur is om de kwaliteit continue zelf te blijven controleren. Bovendien is het ook tijdrovend, en door het in de arm nemen van een kwaliteitscontroleur op de productie kunt u uw kostbare tijd gebruiken om te doen waar u écht goed in bent.

Een goede kwaliteitscontrole is daarom voor heel veel importeurs een onderdeel dat niet meer weg te denken is uit het importproces. Door een kwaliteitscontrole op de productie toe te passen, uitgevoerd door ervaren kwaliteitsinspecteurs (Quality Control), zorgt u ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan.

Een kwaliteitscontroleur / kwaliteitsinspecteur;

Een kwaliteitscontroleur, ook wel kwaliteitsinspecteur genoemd, is gespecialiseerd in het uitvoeren van kwaliteitstesten. Het is een goed opgeleide kwaliteitsingenieur, en is zeer capabel om de details te letten en geen enkel aspect over het hoofd te zien. In veel gevallen is een kwaliteitscontroleur gespecialiseerd in een eigen productcategorie. Elk producttype vraagt om een eigen behandeling qua kwaliteitscontrole, maar er zijn diverse standaarden te ontdekken. Zo zal de kwaliteitscontroleur diverse checkpunten afgaan en tests uitvoeren op het gebied van veiligheid, kwaliteit en functionaliteit. Resultaten worden verwerkt door de kwaliteitscontroleur in een rapportage. Dit inspectierapport gaat naar ons coördinatie / backoffice team en wordt waar nodig gecorrigeerd zodat het rapport goed leesbaar is. Nadien wordt deze naar de opdrachtgever verzonden. Eventuele vragen van de opdrachtgever worden via ons backoffice team besproken met de desbetreffende inspecteur. De inspecteur is altijd zeer betrokken en staat constant in contact met de backoffice.

Kwaliteitscontrole productie; De mogelijkheden

Een kwaliteitscontrole is een breed begrip, en is onder te verdelen aan de hand van verschillende fases in het productieproces. 

 1. Factory Audit;

  Bij een Factory Audit als onderdeel van een kwaliteitscontrole, wordt de desbetreffende fabriek waarmee u zaken doet of gaat doen, compleet doorgelicht. Er wordt hierbij een profiel opgesteld van de fabriek. Dit levert een totaalbeeld op waar onder andere zaken als locatie, organisatie, productieproces, faciliteiten en capaciteit in voorkomen. Deze Factory Audit is bij Quality Control, indien wenselijk uit te breiden. De Factory Audit verschaft daarom duidelijkheid wat betreft de betrouwbaarheid van de fabriek.

 2. First Article Inspection;

  Bij een First Article Inspection (FAI) gaat het om de controle voor de eerste productie. Dit onderdeel van de kwaliteitscontrole waarborgt de kwaliteit en controleert of dit proces voldoet aan uw wensen.

 3. During Production Check;

  Bij de During Production Check wordt de daadwerkelijke productie van het product gecontroleerd. Dit onderdeel van de kwaliteitscontrole zorgt voor een optimaal verloop van het productieproces. 

 4. Pre-Shipment Inspection;

  Quality Control dient ook als kwaliteitscontroleur op het gebied van Pre-Shipment Inspection. Voordat de verzending gaat plaatsvinden, nemen we samples en gaan we de samen opgestelde kwaliteitseisen af. Hierdoor bent u er zeker van dat het product dat uw kant op komt, ook daadwerkelijk aan alle wensen voldoet.

 5. Container Loading Check;

  De laatste fase van het productieproces, maar zeker niet de minst belangrijke, is het verzendproces. QC fungeert hierbij als toezichthouder tijdens het laden van de container. Er wordt bekeken of de producten geladen worden, en of dit zonder schade gebeurt. Bij een correcte lading wordt de container door ons verzegeld.

 6. Uitgebreide ondersteuning;

  Bij een uitgebreide ondersteuning stemt QC als kwaliteitscontroleur de kwaliteitscontrole precies op uw wensen en behoeften af. De kwaliteitscontrole is hierdoor maatwerk, en een lange-termijn relatie tussen u en de fabriek staat hierbij voorop.


Interesse in een kwaliteitscontrole uitgevoerd door QC?
Neem contact op!