Chinees Nieuwjaar: praktische tips voor importeurs van QC China

Chinees Nieuwjaar: praktische tips voor importeurs

Westerse bedrijven en importeurs kunnen ook dit jaar weer erop rekenen dat het Chinese nieuwjaarsfeest de supply chain behoorlijk kan ontregelen. Daarom vind je hieronder een aantal praktische tips voor importeurs met leveranciers gevestigd in China. 

Veel Chinese fabrieksarbeiders reizen tijdens deze periode terug naar hun families en vrienden, om samen het nieuwe kalenderjaar in te luiden. De meeste werknemers vertrekken vroeg vanuit de fabriek, zodat ze vervolgens lang bij hun families kunnen verblijven. 

Wat is bijzonder aan het Chinese nieuwjaarsfeest?

Chinees Nieuwjaar is een bijzonder feest omdat het een stuk langer duurt (15 dagen) dan de Westerse nieuwjaarsviering. Tijdens deze periode reizen ongeveer 400 miljoen mensen door het hele land om met hun familie vakantie te vieren.

De meeste Chinese fabrieken sluiten tijdens deze periode hun deuren. De supply chain komt hierdoor vaak stil te liggen waardoor er vertragingen ontstaan bij de verzending van orders. De datum van het Chinese nieuwjaarsfeest valt elk jaar ergens tussen 21 januari en 21 februari.

Invloed van Chinees Nieuwjaar op de supply chain 

Chinees nieuwjaar heeft elke jaar weer een behoorlijke invloed op de supply chain. Voor Westerse importeurs kan dit zorgen voor een flinke vertraging in de levertijd van producten. Het is van belang om de risico’s te minimaliseren, omdat importeurs anders de kans lopen dat orders bijvoorbeeld pas weken of maanden later in Europa arriveren. 

Het is dan ook nog maar de vraag of de producten voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Ook dit kan een gevolg zijn van het wegblijven van werknemers. Wanneer een fabrikant personeel moet vervangen, is het namelijk maar de vraag of deze de juiste vaardigheden beheersen om exact dezelfde producten te maken.

Praktische tips voor importeurs

Hieronder vind je daarom een aantal praktische tips om de supply chain vertragingen rondom Chinees nieuwjaar te voorkomen.

1. Werk samen met betrouwbare leveranciers

Voor Westerse importeurs is het verstandig om samen te werken met betrouwbare leveranciers in China. Dit omvat fabrieken die kwaliteit hoog in het vaandel hebben, een stabiele werkomgeving bieden aan werknemers en gebruik maken van een solide managementsysteem.

In de periode rondom Chinees Nieuwjaar kunnen deze fabrieken namelijk direct anticiperen op mogelijke personeelstekorten. Een leverancier met financiële of juridische problemen, die zal tijdens deze periode eerder kiezen om de fabrieksdeuren tijdelijk gesloten te houden.

Het is daarom ook verstandig om eventuele samenwerkingen met nieuwe leveranciers kort voor Chinees nieuwjaar te vermijden. Westerse bedrijven en importeurs kunnen beter tot na de feestdagen wachten, zodat eerst de kwaliteit van de fabrikant kan worden gecontroleerd.

Het uitvoeren van een fabrieksaudit biedt hiervoor een degelijke oplossing, omdat deze controle simpelweg de kwaliteit en bekwaamheid van een leverancier in kaart brengt. Zo kunnen importeurs hun toekomstige supply chain verifiëren, voordat ze bijvoorbeeld Chinese zakenrelaties opbouwen, waarvan ze achteraf spijt krijgen.

2. Probeer kwaliteitsproblemen te vermijden

Veel Chinese fabrieken zullen naarmate het nieuwe jaar eraan komt de snelheid van hun productielijn opvoeren. De meest leveranciers gaan zich tijdens deze periode haasten, om in korte tijd nog zoveel mogelijk orders te verwerken. Ook het verzenden van bestellingen verloopt hierdoor sneller dan normaal, omdat steeds meer arbeiders besluiten om vakantie te vieren.

Bovenstaande factoren kunnen stuk voor stuk bijdragen aan de meest uiteenlopende supply chain problemen. Het is daarom van belang om tijdens deze periode voldoende kwaliteitscontroles bij de fabrikant uit te voeren, zodat de kwaliteit van producten behouden blijft.

3. Toezicht houden op logistieke problemen

Aangezien de turbulente periode rondom Chinees nieuwjaar is het van belang om toezicht te houden op het ontstaan van eventuele logistieke problemen. De Chinese infrastructuur komt tijdens deze periode namelijk ook flink onder druk te staan. 

Hierdoor kan het voorkomen dat er bepaalde problemen ontstaan met onder anderen; het laden en lossen van producten, de beschikbaarheid van zeecontainers en andere vertragingen met betrekking tot transport. 

Als Westerse importeur kan het daarom belangrijk zijn om bovenstaande zaken in te calculeren, zodat deze in de toekomst voorkomen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Verhoog de huidige voorraadniveaus.
  • Boek ruim op tijd en blijf controleren op kwaliteit.
  • Plan alvast bestellingen voor na Chinees nieuwjaar.
  • Toekomstig deadlines met leveranciers vastleggen.
  • Feliciteer Chinese leveranciers en zakenrelaties.

4. Blijf productkwaliteit continu controleren

Tegen het einde van Chinees nieuwjaar keren veel werknemers weer terug naar de fabriek om hun werkzaamheden weer op te pakken. Echter keren sommige werknemers niet meer terug naar hun fabriek, maar besluiten bijvoorbeeld om ergens anders te gaan werken, of langer vakantie te nemen.

Het logische gevolg hiervan is dat hiervoor in de plaats nieuwe werknemers worden aangenomen. Deze werknemers zijn vaak minder ervaren, of hebben geen duidelijke instructies gekregen. Dankzij het gebrek aan duidelijk gedocumenteerde werkwijzes, training en kwaliteitseisen, kunnen deze nieuwe werknemers in het begin vaak wat mindere kwaliteit producten produceren.

Meer weten? 

Wil je meer weten over het importeren van producten tijdens Chinees nieuwjaar? Neem dan gerust contact met ons op. QC China helpt Westerse bedrijven en ondernemers in diverse landen buiten Europa om hun supply chain te verbeteren.