Het belang van een betrouwbare Factory Audit

Het belang van een betrouwbare Factory Audit

Wil je meer weten over het belang van een betrouwbare Factory Audit in landen zoals China, Vietnam en India? In deze blogpost vind je meer uitleg over deze kwaliteitsinspecties en waarom het uitvoeren hiervan een effectieve manier is om de betrouwbaarheid van leveranciers te controleren.

Bij een correcte uitvoering vertaalt het doorlichten van een fabriek zich namelijk in het voorkomen van allerlei problemen, die kunnen ontstaan tijdens het productieproces. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke aspecten zoals; de capaciteit van de fabriek, het waarborgen van de productkwaliteit en het naleven van de gestelde kwaliteitseisen.

Het belang van een betrouwbare Factory Audit

Tegenwoordig gaat een grote groep Westerse importeurs er simpelweg vanuit dat hun Chinese zakenpartners blindelings zijn te vertrouwen. Hierbij wordt gedacht dat elke fabrikant in China, Vietnam en India bekwaam genoeg is om kwaliteitsproducten te leveren.

Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd het geval te zijn. Voordat importeurs bij de fabrikant in China een order plaatsen, is het belangrijk dat zij bewust omgaan met de risico’s die continu op de loer liggen.

Het importeren van Chinese producten verloopt namelijk niet altijd zoals men dat vooraf heeft afgesproken. Ben je van plan om een langdurige samenwerking aan te gaan, dan wil je natuurlijk wel verzekerd zijn dat je veilig producten kunt importeren zonder risico’s.

Het uitvoeren van een Factory Audit kan deze risico’s verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Dankzij deze kwaliteitscontroles kun je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat Chinese leveranciers ook daadwerkelijk in het bezit zijn van de benodigde certificaten en licenties.

Het komt namelijk regelmatig voor dat een bepaalde fabrikant in China zich beter voordoet dan in werkelijkheid het geval is. Het doorlichten van de fabriek kan in zo’n geval een controleren of deze beloftes ook daadwerkelijk kloppen. Deze zekerheid zie je vervolgens ook weer terug in de kwaliteit van importproducten.

Naast het belang van een betrouwbare Factory Audit bestaan er genoeg andere kwaliteitsinspecties die de kwaliteit van producten uit China, Vietnam en India kunnen waarborgen.

Hoe verloopt een Factory Audit in China, Vietnam en India?

Het laten uitvoeren van een Factory Audit bij leveranciers in landen zoals China, Vietnam en India zorgt ervoor dat je spreekwoordelijk gezegd een kijkje mag nemen in de fabriek en hiermee de productielijn kunt controleren. Tijdens het doorlichten van een fabriek wordt er door een kwaliteitsinspecteur onder anderen gekeken naar:

 • Locatie
 • Vestiging
 • Capaciteit
 • Productielijn
 • Faciliteiten
 • Machinepark

Naast bovenstaande aspecten bestaat er de mogelijkheid om een Factory Audit uit te breiden. Hiervoor zijn diverse opties beschikbaar die samen een compleet profiel van de fabriek kunnen opstellen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Kwaliteitssysteem & certificaten
 • Hygiëne & Veiligheid
 • Sociale verantwoording (personeel)
 • Toeleverancierscontrole
 • Productontwikkeling & Sampling

Voordelen van een Factory Audit voor importeurs

Er bestaan allerlei voordelen die het belang van een betrouwbare Factory Audit kunnen benadrukken. Een van de meest belangrijke voordelen van deze inspecties is bijvoorbeeld het feit dat een externe partij deze in naam van het bedrijf kan uitvoeren.

Als Westerse importeur ben je dus geen kostbare tijd en energie kwijt om helemaal af te reizen naar de fabriek in China. Ook de kosten voor een vliegticket kun je besparen, waardoor een Factory Audit laten uitvoeren door een partij als Quality Control China behoorlijk interessant kan zijn.

Bovendien zorgt het uitvoeren van een betrouwbare factory audit ervoor dat de meest sterke en zwakke punten van een Chinese leverancier overzichtelijk op een rijtje kunnen worden weergegeven. Hierbij is het van belang dat het doorlichten van de fabriek alvast wordt uitgevoerd, voordat het productieproces van start is gegaan.

Het vooraf controleren van een leverancier in China, Vietnam en India op eventuele tekortkomingen, kan namelijk in de volgende fases van het productieproces bijdragen aan het oplossen van eventuele problemen die onverwachts kunnen ontstaan. Het is dan ook de nachtmerrie van de gemiddelde importeur om bij aankomst van de zeecontainer uit China, een bestelling met alleen maar defecte producten aan te treffen.

Voordelen van een Factory Audit voor klanten

Naast de voordelen voor importeurs, biedt een Factory Audit ook genoeg voordelen voor klanten. Dankzij het doorlichten van de fabriek zal namelijk de klanttevredenheid van een bedrijf verbeteren.

Klanten zullen op termijn bijvoorbeeld minder te maken krijgen met vertragingen van hun bestellingen. Ook producten die beschadigd zijn, of defecten vertonen zullen minder snel bij de klant terecht komen. Aangezien de tevredenheid bij klanten zal toenemen, heeft dit gegarandeerd een positieve uitwerking op de reputatie van een bedrijf.

Meer weten?

Wil je meer weten over het belang van een Factory Audit en wat soortgelijke kwaliteitscontroles voor je bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact op met Quality Control China.