Speelgoed importeren vanuit China

Als je kijkt naar goedkoop en effectief producten importeren, dan denk je waarschijnlijk al vrij snel aan een Aziatisch land zoals China. In dit artikel vind je meer uitleg over het importeren van speelgoed vanuit China.

Speelgoed importeren vanuit China

Het importeren van speelgoed vanuit China is nog altijd een onwijs populaire manier om zaken te doen. Niet geheel vreemd natuurlijk aangezien bijna 90% van al het speelgoed wordt gemaakt in China. Het land behoort hiermee dus direct ook tot het grootste exportland van al het kinderspeelgoed hier op aarde.

Welk speelgoed kun je vanuit China importeren?

Als het gaat over speelgoed dan kun je bijna elk product wel importeren vanuit China. De Chinese fabrikanten van speelgoed produceren onder anderen:

  • Knuffels
  • Poppen
  • Baby speelgoed
  • Dinosaurus speelgoed
  • Autospeelgoed
  • Boerderij speelgoed
  • Leerzaam speelgoed
  • Houten speelgoed
  • Elektronisch speelgoed

Zoals je kunt zien zijn er dus allerlei categorieën speelgoed afkomstig uit China. Desondanks wordt niet al het speelgoed op dezelfde plaats gemaakt. Je zult dus zelf op zoek moeten gaan naar geschikte leveranciers van het speelgoed.

Er zijn diverse manieren om de juiste fabrikant te vinden. Je kunt bijvoorbeeld geheel op eigen houtje door het land gaan reizen, speelgoedbeurzen bezoeken, telefonisch contact opnemen en het internet afzoeken naar speelgoedleveranciers. Al met al een behoorlijk tijdrovende klus die je bovendien meer energie kost dan uiteindelijk zal opleveren.

Daarnaast zijn de meeste Chinese fabrikanten ingesteld om hun producten direct aan klanten in China te verkopen. Hierdoor verloopt de onderlinge communicatie tussen bedrijven bijna altijd in het Chinees. Veel speelgoedfabrikanten hebben dus ook geen Engelssprekende verkoopteams.

Mocht je nou geen kennis hebben van de Chinese taal? Of heb je simpelweg te weinig tijd om helemaal naar China af te reizen? Dan kun je de zoektocht naar een geschikte speelgoedleverancier ook uitbesteden.

In opdracht van jou zal een externe partij contact opnemen met een aantal Chinese speelgoedfabrikanten. Zo vind je gegarandeerd de fabrikant die voldoet aan je vooraf gestelde wensen en behoeften. Zo wordt het importeren van speelgoed uit China direct een stuk makkelijker.

Hoe kun je het beste speelgoed uit China importeren?

Bepaal eerst welk speelgoed je precies wilt importeren uit China en ga vervolgens op zoek naar de juiste leveranciers. Misschien ken je al wat geschikte speelgoedfabrikanten? Dan kun je natuurlijk ook doorborduren op deze voorselectie.

Probeer trouwens ook altijd een gepaste hoeveelheid speelgoed te importeren vanuit China. Zo hou je de invoerkosten laag. Kleine invoer hoge kosten met zich meebrengt in verhouding tot de kosten van de producten. Zorg ervoor dat alles wat u importeert, voldoet aan de toepasselijke veiligheidsnormen en bewijs hiervan verkrijgt.

Importeer daarnaast ook geen speelgoed zonder geldige licentie. Dit zorgt voor problemen op het moment dat de producten China verlaten.

Verder is het belangrijk dat je tijdens het inkoopproces verstandige keuzes blijft maken, die bovendien gebruikelijk zijn in China. Soms kan het interessant zijn om hiervoor op zoek te gaan naar een partner. Zo ben je verzekerd van een stukje professionele inkoopbegeleiding, waar je behoorlijk veel baat bij kunt hebben!

[img][/img]

Veelvoorkomende problemen

Tijdens het inkoopproces van speelgoed kunnen zich natuurlijk altijd bepaalde problemen voordoen. De meeste problemen bij het importeren van speelgoed uit China ontstaan door de regels en wetgeving die hiervoor gelden.

In veel Westerse landen zijn er behoorlijk hoge normen en veiligheidseisen opgesteld voor het importeren van kinderproducten. Hierbij is het van belang dat je bewust bent van zaken die het inkoopproces kunnen verstoren.

Hieronder staan een paar van de meest veelvoorkomende problemen kort uitgelegd. Zorg ervoor dat je deze goed hebt ingecalculeerd, voordat je begint met het inkopen van speelgoed uit China. Zo kom je hopelijk niet voor onverwachte verassingen te staan.

Speelgoed voldoet niet aan EU-veiligheidsnormen

Het meest speelgoed van tegenwoordig wordt op een bepaalde manier ontworpen, zodat er ook op een bepaalde manier mee gespeeld kan worden. Kleine kinderen zijn zich hier natuurlijk niet meteen van bewust, omdat ze simpelweg geen idee hebben welke functie het speelgoed heeft.

Ziet het speelgoed er namelijk interessant uit? Dan zullen de meeste kinderen ongetwijfeld het speelgoed verder gaan onderzoeken. Vaak doen ze dit door er bijvoorbeeld aan te proeven, ruiken of door te slikken.

Stel dat het speelgoed is gemaakt van giftig materiaal, scherpe randjes, of kleine deeltjes, die kinderen makkelijk kunnen inslikken. Dan zal dit gaandeweg ongetwijfeld voor grote problemen gaan zorgen.

Om dit soort complicaties te voorkomen vereist de Europese Unie dat speelgoed een CE-markering heeft. Dit noemt men ookwel de ‘Conformite Europeene‘, wat Frans is voor Europese conformiteit.

Zo wordt duidelijk ofdat het speelgoed voldoet aan de gezondheids-, veiligheids- en milieubeschermingsnormen, die gelden binnen de EU. Je kunt het zien als een soort richtlijn om de geschiktheid van het kinderspeelgoed uit China te behouden.

Matige controle bij speelgoedfabrikant

Je kunt ervoor kiezen om bepaalde kwaliteitscontroles bij de speelgoedfabrikant te laten uitvoeren. Deze zijn essentieel om de kwaliteit van het speelgoed te waarborgen. In veel gevallen worden deze inspecties op locatie bij de fabrikant in China uitgevoerd. Deze controles kun je zelf uitvoeren, of door een bedrijf als Quality Control China laten uitvoeren. Zo’n externe partner is altijd goed op de hoogte zijn van de veiligheidsnormen.

Als importeur ontvang je dan bijvoorbeeld een uitgebreid rapport van de fabrikant in China. Zo’n factory audit bevestigt de geschiktheid van de leverancier. Stel dat een Chinese fabriek deze rapporten niet kan leveren, dan kun je beter op zoek gaan naar een andere speelgoedfabrikant.

Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat het speelgoed wordt afgekeurd en vernietigd. Dit zorgt namelijk voor een grote financiële klap, die je vrij makkelijk kunt voorkomen.

Geen toezicht bij laden van speelgoed

Al het speelgoed dat je wilt importeren vanuit China, zal op een gegeven moment verscheept moeten worden naar Europa. Het is van belang om tijdens het laden van de container een oogje in het zeil te houden. Het kan namelijk altijd gebeuren dat er bepaalde fouten zijn gemaakt, waardoor je kunt fluiten naar een groot deel van je winst.

Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om een Container Loading Check uit te voeren. Zo wordt er tijdens het laden van het speelgoed door een professionele controleur toezicht gehouden. Voldoet alles aan de gestelde kwaliteitseisen dan wordt de container altijd voorzien van een unieke zegel.