Chinees nieuwjaar en kwaliteitscontroles

Elk jaar begint op 1 januari een nieuw kalenderjaar. Althans, in de Westerse wereld valt de jaarwisseling op deze datum, want in landen zoals China vieren ze nieuwjaar op een totaal andere datum. 

In deze blogpost vind je meer uitleg over de Chinese jaarwisseling en waarom het uitvoeren van kwaliteitscontroles juist tijdens deze periode zo belangrijk is.

Chinees nieuwjaar

Chinees nieuwjaar wordt ook wel het Lentefestival genoemd. Deze term verwijst naar de jaarlijkse viering van een nieuw kalenderjaar. In China wordt dit feest vijftien dagen lang gevierd.

De meeste fabrieken sluiten tijdens deze periode hun deuren. Werknemers reizen terug naar huis om samen met familie de jaarwisseling te vieren. Volgens de Chinese maankalender valt nieuwjaar steeds weer op een andere datum. Elk jaar varieert dit ergens tussen 21 januari en 21 februari.

Vertraging van importorders

Veel Chinese leveranciers beloven ook gedurende het Lentefestival hun producten op tijd te kunnen leveren. In de praktijk zal echter het risico op vertragingen tijdens productie en/of transport behoorlijk oplopen.

Voor Westerse bedrijven en importeurs is het daarom van essentieel belang om hier voldoende rekening mee te houden. Het productieproces verloopt tijdens het Chinees nieuwjaar namelijk een stuk langzamer dan normaal, waardoor importorders niet op tijd verstuurd kunnen worden.

Het incalculeren van vertragingen geldt overigens langer dan vijftien dagen. Sommige Chinese fabrieksarbeiders besluiten namelijk ook na het Lentefestival thuis te blijven. Anderen besluiten om te switchen van baan en gaan plotseling in een andere regio werken.

Het kan soms dus even duren voordat er voldoende personeel bij de fabrikant aanwezig is. Als Westerse importeur kan het verstandig zijn om zoveel mogelijk om het Lentefestival heen te plannen.

Probeer bijvoorbeeld in de maanden november en december een buffer op te bouwen, door grotere bestellingen te plaatsen dan normaal. Zo ben je namelijk verzekerd van genoeg voorraad.

Belang van kwaliteitscontroles

Ook het inplannen van kwaliteitscontroles is tijdens Chinees nieuwjaar geen overbodige luxe. Elk jaar opnieuw ontstaan er namelijk wel problemen met orders die op het laatste moment nog af moeten.

Hiervoor is minder tijd beschikbaar, waardoor het raadzaam is om bijvoorbeeld een eindcontrole voor verzending uit te voeren. Zo weet je namelijk zeker dat de kwaliteit van producten gewaarborgd blijft.

Daarnaast biedt het toezicht houden tijdens laden ook een aantal voordelen. Producten worden zo namelijk tijdens het laden in de containers gecontroleerd. Hierbij wordt gecheckt of de bestelling ook daadwerkelijk voldoet aan de gestelde specificaties. Afsluitend wordt de gecontroleerde container door een kwaliteitsinspecteur persoonlijk verzegeld.

Meer weten?

Wil je meer weten over het belang van kwaliteitsinspecties tijdens het Chinees nieuwjaar? Neem dan gerust contact met ons op!