Zakendoen in China tijdens Covid-19

Zakendoen in China tijdens Covid-19

Covid-19 heeft de afgelopen maanden voor een wereldwijde crisis gezorgd. Om de verspreiding van het virus te beperken, heeft de Chinese overheid eind maart 2020 een aantal quarantaine maatregelen genomen. Hierdoor vereist zakendoen in China meer aandacht dan normaal.

In dit blog lees je meer over deze maatregelen, en het effect hiervan op de Chinese supply chain. Aansluitend nog wat praktische informatie, om de kwaliteit van importproducten uit China zo efficiënt mogelijk te blijven monitoren.

Covid-19 en de productielijn China

China werd als eerste land getroffen door het coronavirus. Vrij snel na de uitbraak kwam de Chinese regering met behoorlijk strenge maatregelen om het virus onder controle te houden. De Chinese productielijn en belangrijke transportkanalen kwamen hierdoor tijdelijk stil te liggen.

Vooral inwoners van de stad Wuhan kregen het zwaar te verduren. Fabrieksarbeiders konden vanwege de lockdown maatregelen noodgedwongen niet terug naar de stad waar ze werkten; in verband met Chinees Nieuwjaar waren de meeste Chinezen bij hun familie in hun geboorteplaats. Als men wel kon reizen, werd men na terugkomst vervolgens meestal in verplichte quarantaine geplaatst.

Ook veel westerse bedrijven die zakendoen in China konden het effect van Covid-19 al vrij snel merken.

Sinds 28 maart 2020 geldt er namelijk een inreisverbod voor vrijwel elke buitenlander die wil afreizen naar China. Daarbij komt dat alle buitenlandse reizigers bij aankomst direct getest worden op corona.

Vervolgens plaatst de Chinese overheid iedereen twee weken in quarantaine, voordat ze het land überhaupt binnenkomen.

Gevolgen voor westerse bedrijven en ondernemers

De supply chain in China is weer op volle toeren aan het draaien. Dit betekent natuurlijk goed nieuws voor de bevoorrading van bedrijven en ondernemers met Chinese zakenpartners.

Toch zal de manier waarop westerse bedrijven zakendoen in China blijvend veranderen. Ook blijven de inreis-quarantaine maatregelen van de Chinese overheid actief. Dit maakt het een stuk lastiger om, bijvoorbeeld de kwaliteit van Chinese importproducten te controleren.

Als westerse ondernemer even snel afreizen naar de fabrikant in China en zelf bepaalde kwaliteitsinspecties uitvoeren, is vanwege het inreisverbod vrijwel onmogelijk. Bovendien is face-to-face contact met de meeste Chinese zakenpartners het meest wenselijk, terwijl de huidige stand van zaken juist vraagt om een vlekkeloze communicatie tussen importeurs en leveranciers.

Video-calls zijn daarbij een oplossing, maar is niet ideaal als het om details zoals kwaliteit gaat. Hierdoor zullen steeds meer bedrijven in de toekomst ervoor kiezen, om de Chinese productielijn op afstand te monitoren. Een goed doordachte keuze waar bijvoorbeeld ook zelfstandig ondernemers behoorlijk wat kostbare tijd mee kunnen besparen.

Zakendoen in China 2.0

Het uitbesteden van kwaliteitscontroles aan een externe partner met een breed en betrouwbaar netwerk in China kan een oplossing zijn. Hierbij is het van belang dat er wordt gekozen voor een derde partij met contacten in Nederland en China.

Zo wordt de kans op eventuele miscommunicatie of andere complicaties tijdens het productieproces beperkt tot een minimum. In de praktijk kiezen sommige leveranciers namelijk ervoor om bij een tweede of derde levering te besparen op productiekosten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van goedkopere grondstoffen, of mindergeschoolde werknemers precies dezelfde werkzaamheden laten verrichten.

Een partner met genoeg kennis van de zakencultuur en de manier van zakendoen in China, kan in deze contact onderhouden met Chinese zakenpartners, productiefouten voorkomen en de leveranciers controleren. Zo blijft de kwaliteit van importproducten tijdens het gehele inkoopproces gewaarborgd. Zoek je nog een passende oplossing om tijdens deze lastige tijden efficiënt zaken te doen in China? Neem dan contact op met Quality Control China.