Cosmetica producten importeren uit China

Cosmetica producten importeren uit China kan een behoorlijk lucratieve business zijn. Hierbij is het wel van belang dat je weet waar je mee bezig bent. Het inkopen van schoonheidsproducten is namelijk gereguleerd in zo goed als elk lang binnen de grenzen van Europa, én daarbuiten.

In deze blog vind je meer uitleg over belangrijke zaken omtrent het inkoopproces van beauty producten uit China. Denk bijvoorbeeld aan; het vinden van geschikte leveranciers, naleven van de gestelde veiligheidsnormen, etiketteringsvereisten en de huidige regels en wetgeving voor Westerse importeurs van cosmetica.

Leveranciers van cosmetica producten in China

De schoonheidsbranche is een omvangrijke industrie, waarbij vooral de grotere fabrikanten in China diverse chemische producten verwerken om tot een eindproduct te komen. Niet alle leveranciers binnen deze branche houden zich hiermee bezig.

Er bestaan namelijk ook genoeg kleinschalige werkplaatsen en fabrikanten die gericht zijn op de productie van beauty producten en make-upaccessoires. Voordat je cosmetica producten kunt importeren uit China, is het belangrijk om te bepalen welke productcategorieën er binnen deze branche zoal bestaan. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Beauty en cosmeticaproducten
 • Huidverzorgingsproducten
 • Haarextensies
 • Nagellak
 • Pruiken
 • Beautycases & toilettassen
 • Make-upaccessoires
 • Elektrische schoonheidsapparatuur

De meeste leveranciers van beauty producten zijn gevestigd in Chinese provincies zoals Guangdong en Jiangsu.

Geschikte leveranciers vinden van cosmetica producten in China

Er bestaan divers manier om geschikte leveranciers van beauty producten in China te vinden. Als Westers ondernemer kun je bijvoorbeeld zelf naar China afreizen en daar vervolgens op zoek gaan naar geschikte leveranciers.

Daarnaast kun je via online platformen zoals AliExpress en Alibaba contact leggen met Chinese fabrikanten en/of handelsbedrijven, die gericht zijn op het importeren van cosmetica en andere beautyproducten. Hierbij is het vaak wel gewenst dat je de Chinese taal spreekt en enige kennis hebt van de Chinese zakencultuur.

Zodra je begint met de voorselectie van leveranciers, is het van belang om te checken of de fabrikant is gespecialiseerd in slechts één of meerdere productcategorieën. Daarnaast wil je controleren of de fabrikant kan voldoen aan de gestelde veiligheidseisen die hiervoor gelden binnen de EU.Veiligheidseisen & regelgeving voor cosmetica producten

Binnen EU-landen gelden strikte veiligheidseisen en regels voor het importeren van cosmetica producten uit China. De import van beautyproducten is niet alleen in Europa strikt gereguleerd, maar bijvoorbeeld ook in landen zoals de Verenigde Staten en Australië.

Zodra je cosmetische en/of andere verzorgingsproducten, zoals make-up en nagellak wilt importeren, is het de taak van importeurs om te controleren of deze producten ook daadwerkelijk voldoen aan deze gestelde veiligheidseisen en geen buitensporige hoeveelheden stoffen bevatten.

Verder geldt dat beauty producten op de juiste manier geëtiketteerd moeten worden en zelfs geregistreerd moeten worden bij de autoriteiten. Al deze gegevens moeten aanwezig zijn, voordat de cosmetica producten geïmporteerd mogen worden.

Anders loop je het risico dat de zending bij aankomst door de douane in beslag wordt genomen. Als Westerse importeur ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het naleven van de volgende voorschriften:

 • Controleren of het product geen stoffen en chemicaliën bevat waarvoor beperkingen gelden.
 • Het productieproces moet voldoen aan de gestelde veiligheidsnormen volgens de Good Manufacturing Practices (GMP).
 • Preventie van milieuschade en het minimaliseren van de milieu-impact.
 • Cosmetica producten moeten worden vermeld op het EU Cosmetic Products Notification Portal (CPNP).

Wil je hier als Westerse importeur aan voldoen, dan is het van belang dat je de producten in een laboratorium laat testen. Verder dien je te beschikken over een technisch dossier en moeten alle producten voorzien zijn van verplichte labels en etiketten.

Zoals je hierboven kunt lezen is de meest belangrijke uitdaging bij het importeren van cosmetica uit China, het daadwerkelijk naleven van alle veiligheidseisen en regelgeving. Lang niet alle Chinese fabrikanten kunnen beauty producten produceren, die voldoen aan deze strenge regelgeving.

Bovendien kunnen de kosten van laboratoriumtests hoog oplopen. Zeker als het gaat over make-up, gezichtsmaskers, huidverzorging en andere cosmetische producten.

Hulp inschakelen van externe partij

Heb je weinig tot géén ervaring met het importeren van cosmetica uit China? Dan kan het verstandig zijn om de hulp van een derde partij in te schakelen. Externe dienstverleners behoren namelijk tot de meest betrouwbare sourching- en inspectiebureaus van China.

Als Westerse importeur kun je hiermee de kwaliteit van importproducten garanderen, zonder daarbij onnodige risico’s te lopen. Een externe partner zoals Quality Control China beschikt namelijk over genoeg kennis van de manier van zakendoen in China.

Ook de Chinese taal vormt geen barrière meer, waardoor je kunt rekenen op een professionele communicatie met je Chinese leveranciers. In principe kun je met een klein beetje hulp het gehele inkoopproces in China uitbesteden.

Aanvullend heeft zo’n externe zakenpartner vaak een solide netwerk opgebouwd, waarmee je binnen no-time een aantal geschikte fabrikanten hebt gevonden. Verder kun je bijvoorbeeld ook professionele kwaliteitsinspecties laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan:

Deze samenwerking zorgt ervoor dat je meer tijd hebt voor andere zaken en geen zorgen hebt over ingewikkelde aspecten rondom het inkoopproces in China.

Als Westerse importeur creëer je zo dus allerlei kansen waarmee je langdurig cosmetica producten kunt importeren uit China. Wil je meer weten over kwaliteitscontroles en wat deze inspecties voor je bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact op met Quality Control China.